fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

31. maj: Dan brez tobaka

Zgodovina tobaka sega 8.000 let nazaj v zgodovino, ko so Indijanci kultivirali prve divje vrste tobaka in jih začeli gojiti za religiozne namene. Njegovo ime izvira iz vrste tobakovca Nicotiana, ki so ga poimenovali po Jeanu Nicotu, francoskemu veleposlaniku, ki je med prvimi gojil tobak in ga tudi ponesel na francoski dvor. Postopoma je v naslednjih tisočletjih tobak prehajal iz religioznega in medicinskega sveta v svet navadnih ljudi.

Do nezadržnega pohoda je prišlo s Kolumbovim odkritjem Amerike, ko so španski osvajalci in mornarji navado uživanja tobaka pripeljali v Evropo. Glavni generator širjenja so predstavljale tudi vojne, ki so navado kajenja razširile med vojaki po vsem svetu. V 18. stoletju se je v svetu močno razširila uporaba cigar, predvsem iz Kube, ki so vse bolj nadomeščale uporabo pip. Kljub temu je glavno obliko uporabe tobaka še naprej predstavljalo njuhanje.

Praktično uporabo papirnatih cigaret so odkrili šele v 19. stoletju in to povsem po naključju, ko so si vojaki zaradi pomanjkanja pip zavili tobak kar v papir. Na svojo embalažo so cigarete čakale le nekaj let, saj so jih morali konec 19. stoletja v ZDA že zakonsko prodajati v škatlicah. Vzrok za to je bil predvsem v lažjem nadzoru nad prodajo ter lepljenju davčnih znamk na embalažo, na podlagi katerih so lažje pobirali davek. Pri svojem širjenju tobačna industrija veliko dolguje tudi filmski industriji, ki je cigarete ponesla skoraj v vsak dom.

Z večanjem uporabe tobaka je raslo tudi nasprotovanje. Ponekod v svetu so v preteklosti gojenje in uživanje tobaka povsem prepovedali, drugje je uživalcem sledilo izobčenje ali pa celo smrtna kazen. Kljub vsem prepovedim in grožnjam je trgovina s tobakom cvetela po celotni Evropi in cveti še danes.

Kajenje tobaka danes predstavlja drugi največji vzrok za smrtnost v svetu in hkrati drugi največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni v Evropski uniji. Je vzrok za 15% vseh na novo odkritih rakovih obolenj na Slovenskem, zaradi katerega letno v državi umre več kot 3000 ljudi.

Slovenija je za znižanje deleža kadilcev in zmanjševanje škodljivih posledic rabe tobaka sprejela številne ukrepe:

  • redno in znatno zviševanje obdavčitve in cen tobačnih izdelkov,
  • zmanjševanje razlik v obdavčitvi in cenah med različnimi vrstami tobačnih izdelkov,
  • popolna prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobačnih izdelkov ter pomožnih izdelkov za kajenje,
  • licenciranje trgovcev, ki prodajajo tobačne izdelke, omejitve števila prodajnih mest in obvezno preverjanje starosti kupca,
  • uvedba enotne embalaže tobačnih izdelkov,
  • uvedba velikih, kombiniranih slikovno-besedilnih zdravstvenih opozoril,
  • prepoved značilnih arom in določenih dodatkov v tobačnih izdelkih,
  • uveljavitev istih določb za elektronske cigarete kot za tobačne izdelke (prepoved uporabe povsod, kjer je prepovedano kajenje, popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzorstev, prepoved prodaje mladoletnim, obdavčitev …) in umestitev elektronskih cigaret med zdravila oziroma medicinske pripomočke,
  • dosledno izvrševanje zakonodaje, višje kazni, progresivna kaznovalna politika,
  • namensko usmerjanje dela prilivov iz tobačnih trošarin za programe zmanjševanja rabe tobaka.

Slovenija se je v zadnjih letih na področju nadzora nad tobakom pridružila najnaprednejšim državam v svetu.
V Sloveniji kadi skoraj vsak četrti odrasli prebivalec.
Vsako leto za posledicami kajenja v Sloveniji umre več kot 3.000 prebivalcev.
V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo.
V Sloveniji zaradi bolezni, ki jih pripisujejo kajenju, vsak dan umre deset oseb.
Tobačni dim vsebuje več kot 7000 kemičnih sestavin, na stotine strupenih in vsaj 70 rakotvornih.
Kadilec, ki pokadi škatlico cigaret na dan, za to porabi od 1.400 do 1.600 evrov letno.

Opustitev kajenja prinaša številne koristi za zdravje, ki so v času covid–19 še bolj očitne, obenem pa opustitev predstavlja tudi idealno priložnost za privarčevanje denarja. Letošnji Svetovni dan brez tobaka, ki ga vsako leto obeležujemo 31. maja, poteka pod geslom: Odločeni! Opuščamo kajenje. Naj letošnji dan mine brez cigarete in preraste v življenje brez tobaka.

Katja Koleta

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih