fbpx
Mestnik
Foto: Jurij Kocuvan
Aktualno Dogodki Občina

50 obiskovalcev na urbanem sprehodu Jane’s walk

Obiskovalci so si na sprehodu, ki sta ga organizirala Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine in Društvo krajinskih arhitektov Slovenije, od blizu ogledali novi brvi prek reke Krke in se seznanili z zanimivostmi gradnje novomeških mostnih povezav, od načrtovanja do izvedbe.

Urbani sprehod Jane’s Walk je približno uro in pol dolg voden sprehod po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakodnevnih opravkih in osveščajo o učinkih, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Sprehodi povezujejo prebivalce ter spodbujajo komunikacijo glede težav, s katerimi se prebivalci mesta srečujejo. V Novem mestu Jane’s walk poteka od leta 2014 in je med bolj obiskanimi sprehodi. Na letošnjem novomeškem sprehodu Jane’s walk je bilo po besedah Jelke Hudoklin, ki je sprehod med drugimi tudi vodila, več kot 50 udeležencev.

Foto: Jurij Kocuvan

Letos so bili prisotni tudi z Zavoda varovanja kulturne dediščine Novo mesto, ki so povedali, kako so se gradbeniki prilagodili k varovanju kulturne dediščine na območju Kandije.

IPoP – Inštitut za politike prostora

Urbane sprehode Jane’s Walk v Sloveniji od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, ki vabi k pripravi sprehodov, koordinira in nudi pomoč pri pripravi, sestavi skupni program sprehodov, skrbi za skupno komuniciranje o akciji ter preko svojih kanalov širi sporočila s sprehodov. Povezovanje organizatorjev sprehodov krepi sporočila akcije, podpira zanimanje javnosti za bivalno okolje ter neposredno vključevanje prebivalcev v njegovo urejanje, obenem pa spodbuja spremembe potovalnih navad v smeri opravljanja kratkih poti peš, je zapisano na njihovi spletni strani.

Pobuda Jane’s Walk

Pobuda za Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen je širjenje sporočil Jane Jacobs (1917-2006) in popularizirati živost mest, ki nastaja kot povezanost prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci z odkrivanjem pešcu prijaznih ureditev in varnostjo na ulicah in trgih. Jane Jacobs je s svojimi objavami v časopisih, ki so izhajali v New Yorku, kritizirala urbane arhitekte, ki niso imeli posluha za vsakdanjega človeka in njegovih vsakdanjih potreb.

Prvi sprehodi so se zgodili leta 2007 v Torontu, od 2009 so se razširili tudi izven Kanade, v Sloveniji so se začeli leta 2009, od takrat se na leto zgodi od 4 do 25 sprehodov v 40 mestih.

Morda ste letošnji Jane’s walk zamudili, zato vabljeni k spremljanju naših novic in vabljeni, da se sprehodu pridružite naslednje leto.

Foto: Jurij Kocuvan

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih