fbpx
Mestnik
Aktualno

7 pasti osebnega stečaja, če ga vlagate sami

Prezadolženi dolžnik z osebnim stečajem lahko veliko pridobi, z neustreznim postopanjem pa lahko marsikaj tudi stori narobe in posledično trpi neželene posledice. Glavni namen in želja dolžnika v osebnem stečaju je, da pride do odpusta obveznosti, saj se le v tem primeru reši vseh svojih dolgov. Marsikateri napaki se da izogniti, če se pred vložitvijo predloga za osebni stečaj posvetujete z dobrim pravnim strokovnjakom. Med pasti osebnega stečaja sodijo zlasti:

  1. Stečajni dolžnik se ne zaveda svojih obveznosti v času trajanja stečaja in se ne odziva na pozive stečajnega upravitelja, zaradi česar se stečajni upravitelj pritoži na odpust obveznosti. Najpogosteje brezposelni dolžniki ne jemljejo dovolj resno svoje obveznosti vsakomesečnega poročanja stečajnemu upravitelju o aktivnostih v zvezi z iskanjem zaposlitve.
  2. Dolžnik ima starše s premoženjem, ki v času trajanja stečaja umrejo. V tem primeru se dolžnik ne more odreči dedovanju, tako da se iz pripadajoče dediščine poplačajo dolžnikovi dolgovi. Temu se da s predhodnim ustreznim postopanjem izogniti.
  3. Dolžnik ne gre prostovoljno v stečaj, temveč predlog za osebni stečaj vloži upnik. V tem primeru dolžniki pogosto ne vložijo predloga za odpust obveznosti, saj jih k temu nihče ne pozove, zaradi česar so nekaj let v stečaju, obveznosti pa jim po koncu stečaja še vedno ostanejo. Nujno je potrebno vložiti predlog za odpust obveznosti.
  4. Če ima zakonec ali zunajzakonski partner stečajnega dolžnika premoženje, dolžniki pogosto mislijo, da gre za ločeno premoženje, vendar je v resnici to pogosto skupno premoženje, na katerega lahko poseže stečajni upravitelj, če se ga ustrezno ne zaščiti.
  5. Dolžniki, ki poslujejo kot samostojni podjetniki, ne vedo, da se jim dolgovani prispevki ne bodo odpustili, kar je lahko bistvena okoliščina pri odločitvi, ali so primerni kandidati za osebni stečaj ali ne.
  6. Dolžniki v nekaj mesecih pred začetkom stečaja prevzemajo večje finančne obveznosti, npr. vzamejo več kreditov hkrati brez namena, da bi izposojena sredstva vrnili, potem pa gredo v osebni stečaj. S tem tvegajo ugovor stečajnega upravitelja ali upnikov na odpust obveznosti.
  7. Dolžniki pred vložitvijo predloga za stečaj prodajo nepremičnino ali osebno vozilo. S tem si onemogočijo pot do odpusta obveznosti, saj ob takem ravnanju dolžnika težko pride do odpusta obveznosti. Dolžnik s prodajo izigra upnike ali doseže poplačilo samo nekaterih upnikov ter oškoduje ostale, namesto da bi se upniki poplačali sorazmerno glede na višino priznane terjatve, prijavljene v postopku osebnega stečaja.
osebni stečaj
osebni stečaj

Vedno znova in znova poudarjamo, da je postopek osebnega stečaja samo navidezno preprost. Ne delajte tega sami, ker se lahko znajdete v bistveno slabšem položaju kot ste bili pred uvedbo postopka!

PREBERITE TUDI:

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih