fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

“70 odstotkov vseh žensk opravlja neplačana gospodinjska dela”

Zagovornik načela enakosti pred mednarodnim dnevom žensk, 8. marcem, opozarja, da morajo biti enaka obravnava in enake možnosti na vseh področjih družbenega življenja vsem zagotovljene ne glede na osebne okoliščine. Diskriminacija je prepovedana, je poudaril.

Enaka obravnava in enake možnosti morajo biti po njegovih besedah zagotovljene vsem ne glede na osebne okoliščine, kot so denimo spol, barva kože, narodnost ali etnično poreklo, jezik, vera ali prepričanje, invalidnost, starost, spolna usmerjenost, zdravstveno stanje, nosečnost in starševstvo. Tako določa že ustava, dodatno pa tudi zakon o varstvu pred diskriminacijo, je zapisal v sporočilu za javnost.

Čeprav imamo morda vtis, da imajo ženske v Sloveniji že enake možnosti in so deležne enake obravnave kot moški, podatki po njegovih ugotovitvah kažejo “čudno sliko”. “Kaj, ko bi jo spremenili?” je povabil.

“Ali ni čudno, da je moških in žensk v Sloveniji približno enako, pa je v parlamentu le 35 poslank od 90 poslancev, v 21-članski vladi le sedem ministric in v 212 občinah le 29 županj? In ali ni čudno, da je v upravah največjih slovenskih delniških družb le 27 odstotkov žensk, v nadzornih odborih teh podjetij pa le 30 odstotkov žensk?” sprašuje.

V istem slogu k razmišljanju poziva tudi v nadaljevanju: “Ali ni čudno, da je v Sloveniji več žensk z visokošolsko izobrazbo kot moških, pa je delež zaposlenih s skrajšanim delovnim časom pri delovno aktivnih ženskah enkrat višji kot pri delovno aktivnih moških? Ali ni čudno, da je v poklicih, v katerih prevladujejo delavke, kot so zdravstveno in socialno varstvo, izobraževanje, finančne in zavarovalniške dejavnosti, razlika v plačah med ženskami in moškimi tudi več kot 20 odstotkov v prid moškim?”

Potrkal pa je tudi na slabo vest moških: “Ali ni čudno, da kar 44 odstotkov Evropejcev meni, da je najpomembnejša naloga žensk skrb za dom in družinske obveznosti, in da v Sloveniji 70 odstotkov vseh žensk vsak dan doma kuha in opravlja druga neplačana gospodinjska dela, medtem ko to vsak dan počne 30 odstotkov moških?”

V sklepnem delu pa je vse, ki menijo, da so zaradi osebnih okoliščin deležni slabše obravnave sami ali kdo v njihovi bližini, opomnil, da to kaže na diskriminacijo. Žrtve in priče diskriminacije se lahko obrnejo na Zagovornika načela enakosti. Več je na voljo na spletni strani www.zagovornik.si.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih