fbpx
Mestnik
FOTO: MONM.
Aktualno Dogodki Kultura Narava & zdravje Novice Občina

Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?

V torek, 7. junija je v atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto potekal strokovni posvet z zelo aktualno temo »Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?« v organizaciji Društva Projekt Človek. V uvodu sta navzoče pozdravili mag. Suzana Puntar, predsednica Društva Projekt Človek in podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič.

V svojem nagovoru je podžupanja Sara Tomšič pohvalila organizatorje strokovnega srečanja, ker so se lotili nadvse aktualne teme obstoječih zdravstvenih in družbenih posledic epidemije koronavirusa. Poudarila je, da je epidemija prizadela in zaznamovala vse generacije, terjala od celotne družbe spremembo vedenjskih obrazcev, navad, socialnih in virtualnih stikov. Zato upa, da bo strokovno srečanje, poleg novih uvidov in spoznanj, ustvarilo nastavke za ukrepanje in reševanje obstoječih problemov in izzivov tudi v praksi.

V Društvu Projekt Človek so zapisali: »V času epidemije, šolanja na daljavo, omejitev in potem vrnitvijo v “normalo”, so bili mladostniki soočeni s situacijo, ki je zahtevala njihovo večjo odgovornost, samostojnost, samodisciplino, morda malo bolj poglobljeno razmišljanje o sebi, soočanje s stresom… Za dosti mladostnikov je bilo to preveč obremenjujoče, kar se je odrazilo na različne načine… Od tu vprašanje ali smo od njih zahtevali preveč? Morda ne… katere so pravzaprav vrednote današnjih mladostnikov/ali so zgrešene, kaj jim pomenijo…Kaj je mladostniku dandanes sploh pomembno in kakšna je naša vloga oz,. kakšen je namen našega delovanja pri tem?«

Na ta vprašanja so poskušali odgovoriti predavatelji, ki so predstavili svoje izkušnje, opažanja in podali predloge, ki bodo zagotovo v pomoč drugim delavcem, ki delajo z mladostniki. Predavali so Urška Peterca iz Društva Projekt Človek, Jožica Hrovat iz ŠC Novo mesto, Rok Bogataj, predsednik romskega društva Ternipe, Niko Okoren, sodelavec Romskega društva Romano veseli, Mateja Petric, direktorica Posvetovalnice za učence in starše Novo mesto, Jernej Picelj iz Zavoda Mavrični bojevniki Novo mesto ter Andreja Vukmir Brenčič iz Strokovnega centra Planina.

Program Društva Projekt Človek so podprli Mestna občina Novo mesto, Občina Trebnje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za zdravje, sporoča Mestna občina Novo mesto.

FOTO: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih