fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Ali ste vedeli? Do leta 2050 bodo številna mesta že pod vodo!

Ni skrivnost, da globalno segrevanje povzroča številne spremembe v današnjem svetu. Vendar, ali ste kdaj pomislil, da svet, kot ga poznamo danes, v (bližnji) prihodnosti ne bo več obstajal.

Tako je, čeprav se mnogi tega še ne zavedajo, se bo videz naših kontinentov precej spremenil.

Čeprav so v teku številni ukrepi, ki pripomorejo k težavi globalnega segrevanja, pa nekatere stvari žal niso več popravljive. Lepo bi bilo misliti, da naša dejanja, ki počasi uničujejo svet ne bi imela usodnih posledic, ampak, ker ne živimo v pravljici, kjer vse težave izpuhtijo z zamahom čarobne palice, to pač ne bo mogoče.

Ena izmed teh posledic je dvig morske gladine. Seveda se gladina morja spreminja že zaradi toplotne širitve, saj voda zavzema več prostora, ko se segreje. S segrevanjem ozračja pa se torej segreva tudi zemeljska voda, kar pomeni, da že sama po sebi zavzema vedno več prostora. Pospešeno je tudi taljenje ledenikov in ledenih ploskev, kar v svetu povzroča vedno večje težave. Če torej vse skupaj seštejemo, dobimo žalosten rezultat – potop mnogih obalnih mest. Ne samo, da bo uničenih ogromno kulturnih znamenitosti, dvig gladine morja bo usoden tudi za življenja milijonov ljudi okoli sveta.

Katera mesta bodo torej “potonila”?

Voda bo zalila nekaj svetovno znanih mest, ki so med drugim center turističnih dejavnosti. Mar se zavedate, da mlajše generacije sploh ne bodo imele možnosti ogleda nekaterih neverjetnih znamenitosti, ki jih imamo danes za samoumevne, ker… »saj ne bodo nikamor pobegnile«. No…pravzaprav bodo! Ena izmed najbolj znanih mest in pokrajin, ki jih bo kmalu začela zalivati voda, so New York, še posebej spodnji Manhattan, predeli Shanghaia, mesto Ravenna v Italiji, predeli Mumbaja, Londona, Hongkonga, Mehike in mesta Sydney, pa tudi predeli Floride, Kalifornije, San Francisca, obale Kanade… in še in še.

Posledice bodo torej vidne po celotnem svetu, kar pomeni, da bo nastala škoda precej obširna. Predvsem pa se zdi neverjetno, da bodo nekatere pokrajine, ki smo jih ljudje preobrazili v svetovna gospodarska središča, doživela takšno usodo.

Kako bo svet videti, ko pride do “potopa”? Ali bo na Zemlji nastala zmešnjava, saj bo počasi, skozi desetletja začelo primanjkovati prostora, ker se naša populacija vendarle neprestano širi? In, ali se sploh zavedamo, da se bo to zares zgodilo? Da to dejstvo ni le zgodba, s katero bi nas strašili, da bi se potrudili za dobro prihodnost našega planeta. To je posledica naših neodgovornih in pohlepnih dejanj, katerih posledice nas počasi dohitevajo in nam mečejo polena pod noge.

Za nekatere stvari je sedaj že prepozno, še vedno pa se lahko potrudimo, kot posamezniki in družba, da pripomoremo k spremembam, ki bodo izboljšale prihodnost naše vrste.

A.R.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih