fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Anglija bogatejša za naš kozolec

V Oxfordu  je bil ob osamosvojitvi Slovenije postavljen prvi kozolec v Angliji. Prebivalci in predvsem tam živeči Slovenci, člani  Britansko-slovenskega društva, so ga vzeli za svojega, saj so ob njem vsako leto zgodaj poleti prirejali piknike, ki so, tako kot kozolec, postali močna nit povezovanja med ljudmi. Na njihovo veliko žalost pa je kozolec skozi čas propadel do te mere, da njegova obnova ni bila več mogoča, so zapisali na spletni strani občine Trebnje.

Predstavnica Britansko-slovenskega društva Evelina Ferrar je pred približno štirimi leti preko nekdanje direktorice Dežele kozolcev v Šentrupertu Branke Brcar stopila v kontakt z našim lokalnim podjetjem Bajc d.o.o., ki je bilo vključeno tudi v projekt postavitve Dežele kozolcev.

Med tem kot so v Angliji v vmesnem času poskrbeli za izbiro in pripravo nove lokacije, pa so trebanjski mojstri Damjan Bajc, Frančišek Zarabec, Anton Bajc in ostali zaposleni zavihali rokave in stesali vse elemente za osem metrov dolg ter tri in pol metre visok kozolec. Idejne usmeritve glede izbire tipa kozolca – gre namreč za pomanjšano verzijo Lahovega kozolca iz Migolice pri Mirni, ki je na ogled tudi v Deželi kozolcev, načrt zanj pa je izdelal Damjan Bajc – in priporočila glede izdelave je v projektu podajal znani konservator Dušan Štepec, trenutni vodja novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za ustrezno kritino je  poskrbelo drugo trebanjsko podjetje – EIKON d.o.o. oziroma Franci Urbič.

Ekipa, ki je v dveh dneh postavila kozolec v Henleyu (z leve prosti desni): Gregor Pungartnik, Luka Bajc, Damjan Bajc in Franci Urbič
VIR: Občina Trebnje

Ekipa podjetja Bajc d.o.o. je kozolec oziroma vse potrebne elemente za njegovo sestavo zapakirala in naložila na tovornjak, prevoz in carinski postopek pa je izvedlo podjetje Trimo d.o.o.

Ekipa montažerjev, ki so jo sestavljali Damjan Bajc, Franci Urbič, Gregor Pungartnik in Luka Bajc, so v Anglijo odpotovali z avionom in tam v čudovitem parku Gillotts Filed v pičlih dveh dneh (31. 1. in 1. 2. 2022) sestavili kozolec, za katerega so bili vsi leseni elementi do potankosti izdelani doma, v Trebnjem. Eden in edini kozolec v Angliji sedaj krasi tudi okrasni petelin, ki ga je doniral Franci Urbič. 

Trebanjska ekipa je s svojo strokovnostjo, ročno spretnostjo in učinkovitostjo navdušila tamkajšnje prebivalce, v prihodnjih mesecih si bo kozolec ogledala tudi županja Henleya na Temzi, na ogled pa bodo povabili tudi predstavnike in župana pobratene Občine Bled, so zapisali na spletni strani občine Trebnje.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih