fbpx
Mestnik
Policija.
FOTO: Policija.si
Aktualno Ostalo

Anonimne prijave, kako jih podamo in ali so res anonimne?

Ob zaznanih kaznivih dejanji družba še vedno prevečkrat pogleda stran. Ne želijo se izpostavljati, vpletati, hoditi na sodišča. Prijavo lahko podamo tudi anonimno in tako preprečimo nadaljevanje kaznivih dejanj, rešimo življenje, ustavimo nasilje, … Kakšne vrste anonimnih prijav poznamo?

»Prijavite kršitev, kaznivo dejanje ali nepravilnosti na različnih področjih, ki jih pokriva Policija oziroma različni inšpektorati in inšpekcijske službe,« na uradni spletni strani poziva Policija.

V 213 primerih je bila na podlagi anonimnega klica izvedena takojšnja akcija ali raziskano kaznivo dejanje.

»V policij poznamo več vrst podaje anonimnih prijav. Te so pisne v fizični ali elektronski obliki, klici na številko 113, anonimni telefon 080-1200 in preko portala za podajo anonimnih e-prijav. Na e-portalu so nameščene možnosti prijave spolnega nasilja, korupcije, nasilja v družini, trgovine z ljudmi, pogrešanih in iskanih oseb, ekstremnega nasilja in organiziranega kriminala,« pojasnjujejo na Generalni policijski postaji.

Generalno statističnih podatkov vseh anonimnih prijav Policija ne beleži. Vodijo pa statistiko števila klicev na anonimni telefon 080-1200, ki jih je več kot 10 tedensko. Lani so na tej številki posamezniki podali 532 prijav kaznivih dejanj.

Občani so najpogosteje klicali za področje mamil, ostalih zadev, nasilja v družini, premoženjskih deliktov, orožja in pogrešanih oseb. Ta področja predstavljajo kar 80,2 % vseh klicev.

Anonimno prijavo lahko poda vsakdo

Pri prijavi razkrivanje osebnih podatkov ni potrebno, potrjujejo na Policiji. »V vseh e-prijavah preko spleta je navedeno, da če prijavitelj želi in navede osebne podatke, se bodo policisti pri obravnavanju prijave osebno obrnili na prijavitelja. Tako telefon 080-1200 kakor tudi spletni portali, ki so nameščeni na portalu e-uprave MJU onemogočajo izsleditev klicatelja ali avtorja pisanja,« dodajajo pristojni. Policisti – v kolikor želi biti prijavitelj ali priča anonimen – to tudi upoštevajo.

Z zbiranjem obvestil in dokazov policisti – v nekaterih primerih -lahko pridejo do prijavitelja. 

Na Generalni policijski postaji pojasnjujejo, da obstaja možnost, da pri preiskovanju kakšnega kaznivega dejanja policisti sami – z zbiranjem obvestil in dokazov – pridejo do domnevnega anonimnega prijavitelja in ga tako vpletejo v postopek. »Razumljivo je namreč, da za določena kazniva dejanja vedo le določene vpletene osebe, ki so v neposredni povezavi z dejanjem in tako skozi preiskavo do njih pridejo tudi
policisti,« navajajo.

V kolikor pa osebe v postopku jasno in nedvoumno sporočijo, da želijo ostati anonimne, morajo policisti to spoštovati.

Za primere, ko je ogroženo življenje oziroma je potrebno takojšnje ukrepanje policije, pokličite na telefonsko številko policije za klic v sili 113.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih