fbpx
Mestnik
Policija.
FOTO: Policija.si
Aktualno Kronika in policijska poročila

Avtomobil vozi 13-letnik, ki je prevažal še dva otroka

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 67 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 211 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval voznik osebnega avtomobila in osem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi desetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Hudo poškodovan voznik osebnega avtomobila

15. 2. nekaj po 8. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči na avtocesti v smeri proti Obrežju, pri izvozu za Kronovo. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je 60-letni voznik osebnega avtomobila peljal po desnem prometnem pasu. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad vozilom in trčil v zadnji del tovornega vozila, ki ga je pred njim vozil 45-letni voznik. Hudo poškodovanega 60-letnega povzročitelja nesreče so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Vse okoliščine nesreče policisti še preiskujejo.

Povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola

Okoli 22.30 se je zgodila prometna nesreča v Bršljinu v Novem mestu. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 31-letni voznik, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 20-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,98 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in bodo o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Zakon o pravilih cestnega prometa za ugotovljene kršitve določa globo v višini 1.500 evrov, vozniku motornega vozila pa se izreče tudi 21 kazenskih točk.

Vozil neregistriran avtomobil in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Med kontrolo prometa v Semiču so policisti nekaj po 12. uri ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio, na katerem sta bili nameščeni različni registrski tablici. Med postopkom so ugotovili, da 24-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Renault clio so mu zasegli in o kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Za volanom otrok

V naselju Marof na območju PP Brežice so policisti okoli 16. ure zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Fiat punto. Ugotovili so, da avtomobil vozi 13-letnik, ki je prevažal še dva otroka. Na kraj so poklicali starše in avtomobil zasegli. Zoper starša 13-letnika bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Nekaj pred polnočjo so brežiški policisti v Čatežu ob Savi kontrolirali voznika osebnega avtomobila Seat arosa. 22-letni kršitelj je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,46 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Prijeli tatu

Nekaj po 17. uri smo bili obveščeni o tatvini gosenice delovnega stroja z delovišča v Zalogu. O kaznivem dejanju so bili takoj obveščeni policisti na širšem območju. V Bršljinu v Novem mestu so ustavili voznika osebnega avtomobila s pripeto prikolico, na kateri so bili naloženi ukradeni predmeti. Dele delovnega stroja so 45-letnemu osumljencu iz Brezja zasegli in vrnili oškodovancu. Zoper tatu bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Previdno ob obiskih neznancev

Na dvorišče stanovanjske hiše na območju PP Sevnica sta se v dopoldanskih urah pripeljala dva neznanca in se predstavljala kot delavca telekomunikacijskega podjetja. Eden je v pogovoru zamotil stanovalca in se skupaj z njim oddaljil od hiše, drugi pa je v tem času vstopil skozi odprta vrata, pregledal prostore in našel ter odtujil denar. Oškodovanec je šele po njunem odhodu ugotovil, da je postal žrtev kaznivega dejanja. Okoliščine policisti še preverjajo in nadaljujejo z aktivnostmi za izsleditev storilcev.Policisti opozarjamo: ne nasedajte goljufom in ne spuščajte neznancev v svoje domove!

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Vlomi in tatvine

Na delovišču v Novem mestu je med 14. 2. in 15. 2. nekdo vlomil v skladiščni prostor in odtujil okoli 1.900 metrov ozemljitvenega vodnika. Z vlomom in tatvino je izvajalca del oškodoval za okoli 3.000 evrov.

V Ruhni vasi je neznanec vlomil v zidanico in iz kleti odtujil okoli 150 litrov vina.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Kapele) izsledili in prijeli 22 državljanov Sirije, deset državljanov Egipta, devet državljanov Afganistana, šest državljanov Maroka, pet državljanov Irana, štiri državljane Kube, tri državljane Kitajske, tri državljane Indije, državljana Turčije in državljana Palestine. Na območju PP Črnomelj (Stari trg ob Kolpi) so prijeli deset državljanov Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih