fbpx
Mestnik
Gonilni sili podjetja.
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Berryshka: Od mamljivih vonjav eteričnih olj do omamnih okusov čokolade

Če ste v dvomu, podarite čokolado. Če ne veste katero, podarite lokalno. Čeprav se ime Berryshka sliši eksotično, gre za dolenjsko podjetje, ki izdeluje čokoladne dobrote. Družinsko podjetje prodira na ameriški trg, s čudovitimi pralinami so osvojili Japonce. A najbolj veseli so, ko zadovoljijo željo po sladkem domačim kupcem.

Vstopimo v prijeten prostor z lesenim pohištvom, ki da občutek domačnosti. Pozdravi nas lastnik Samo Kenda in njegova sestra Zdenka Kenda. Na steni visi stara slika destilarne, ki jo je pred več kot 30 leti kupil njun oče Jože. Propadajočo destilarno na Obrhu so oživeli in družina je začela izdelovati eterična olja.

Kočevski gozdovi in hladen potok Obrh so bili za destilarno dobri sosedje. Destilarna namreč zaradi hlajenja potrebuje izvir hladne vode, gozdovi pa dajejo osnovo za eterična olja- iglice smreke in jelke.

Izdelava eteričnih olj je bila vezana zgolj na sezono, zato so morali najti še dodatno delo, da je dejavnost lahko preživela. Doma so imeli brin in žganjekuha je bila zato logično nadaljevanje zgodbe, ki jo je nadgradila čokolada.

Samo Kenda je glavni destilar. Sestra Zdenka pa je prevzela sladek del posla, pojasnita zadolžitve v podjetju. V izdelavo čokoladnih izdelkov pa je pravzaprav vpletena cela družina. »Sin Blaž je inovator, on eksperimentira,« se nasmeje Zdenka.
Osrednja dejavnost podjetja ostajajo eterična olja.
Pri družinskem podjetju delavnega časa ni, pojasnita oba. »Se zgodi, da sem v kuhinji tudi ponoči, poizkušam recepte, temperiram čokolado,« pove mojstrica za sladko. »Najbolj sem ponosna na Jurčičeve kroglice. Razvili smo jih v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica ob praznovanju Jurčičevega leta. Spodobilo se je, da je v njih nekaj domačega, kakšen mango ravno ne bi šel. V enem od Jurčičevih romanov sem zasledila del besedila, v katerem omenja hruške. Zato so te kroglice polnjene s suhimi hruškami,« razkrije zgodbo za njenim najljubšim izdelkom.

»Kot da bi jih izdelal stroj«

V vitrini se spogledljivo bohotijo čudovite praline, postavljene ena za drugo. Kot, da bi jih izdelal stroj. Pa jih ni, so delo človeških rok, oblikovane, napolnjene in okrašene … Zdenka našteva okuse, med njimi tudi kombinacije, ki niso čisto običajne – kombinacija gozdnih jagod in bazilike, na primer.

Družina je od jutra do večera obkrožena s čokolado, vendar se je še niso naveličali. »Lahko se najem do onemoglosti, pa jo bom čez pol ure lahko spet,« v smehu pove Kenda. »Zasitili smo se je predvsem na začetku, ko je bilo več neuspelih poskusov, da nismo metali stran,« doda glavna slaščičarka.

Pojasnita, da imajo dobavo sklenjeno s podjetjem, ki za čokolado skrbi vse od zrna do čokoladnih ploščic. Tako vedo, da bo čokolada vedno kvalitetna. Poleti svoje izdelke, podobno kot večina velikih ponudnikov sladkega, umaknejo s trgovskih polic. Čokolada je delikatna, mora biti skladiščena v primernih temperaturah, da ohrani obliko in kakovost.

Zakaj Berryshka?

Zanima me, od kod ime podjetja Berryshka? Samo pojasni, da so sprva ciljali na tuje trge, zato so izbrali internacionalno ime. Prvi del imena predstavlja jagodičje, »shka« pa so dodali sami.

Tujci so navdušeni nad imenom, še bolj pa nad njihovo ponudbo. Sorojenca Kenda se v smehu spominjata, kako sta pred leti na nekem obrtnem sejmu spoznala skupino Čehov in jima predstavila svoj posel. Skupino sladkih navdušencev je zanimalo, če Berryshka ponuja tudi kakšne degustacije za zaključene družbe. Povedala sta jim, da bi jih lahko. Ko so Čehi res poklicali, da bi prišli v Dolenjske Toplice, pa sta se šele začela zavedati, kako zahteven projekt sta si nakopala. Voden ogled podjetja je bil vseeno odlično izveden, skupina Čehov je bila navdušena. Njihovo žganje in likerje so domov nosili v škatlah polnih steklenic. Podobno izkušnjo so imeli tudi s skupino Američanov, ki pa so pokupili sladke dobrote.
Pri družinskem podjetju delovnega časa ni.

Kljub temu, da ob imenu podjetja vsi najprej pomislimo na čokolade, pa so paradni konj še vedno eterična olja, katerim je posvečena večina proizvodnje. Čedalje bolj priljubljen postaja tudi njihov Brin gin –kombinacija brinjevca in gina, ki ga izdelujejo v lastnem laboratoriju. Tega pretočijo v lično oblikovane steklenice. Te so tako lepe, da jih kupci nato uporabljajo še za vaze, se nasmejeta sogovornika.

Konec leta je – zaradi temperatur in zaradi sezone obdarovanja – prijazen za posel. Njihova trgovina je cel december odprta vsak dan, njihove izdelke pa lahko najdete tudi na trgovskih policah.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih