fbpx
Mestnik
3D Illustration Concept of Human Internal Organ of Digestive System Small Intestine Anatomy X-ray
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Bolezen razvitih držav, z njo živi 10 milijonov ljudi

Bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), ki predstavlja ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, je v Sloveniji približno 9000. Današnji svetovni dan bolezni zaznamuje geslo KVČB ne pozna starosti. V Društvu za KVČB ob tem opozarjajo, da se pojavnost in razširjenost bolezni pri starejših povečuje.

KVČB je imunsko pogojena bolezen, ki ni ozdravljiva, povzroča pa vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi. Zanjo so značilni zagoni vnetja s hudimi bolečinami in krči v trebuhu, driskami, izčrpanostjo in utrujenostjo ter različno dolga obdobja t. i. remisije, ko nekateri bolniki ne beležijo težav.

Bolezen je razširjenja po vsem svetu, pogostejša je v razvitih državah, njena pojavnost pa iz leta v leto narašča. Z njo na svetu živi okoli 10 milijonov ljudi, v Evropi je obolelih okoli štiri milijone ljudi, v Sloveniji pa glede na porast v zadnjih letih približno 9000, so v sporočilu za javnost pojasnili v Društvu za KVČB. Kot poudarjajo, se bolezen najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom starosti, v zadnjih letih pa narašča tudi pojavnost in razširjenost obolelosti med starejšo populacijo.

Evropska zveza društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis (EFCCA), ki združuje 45 nacionalnih društev in katere član je tudi Društvo za KVČB, se je leto 2022 odločila posvetiti vplivu KVČB na različna življenjska obdobja bolnikovega življenja. Ob svetovnem dnevu bo posebno pozornost namenila prav starejšim obolelim, saj se pojavnost in razširjenost KVČB pri starejših povečuje, poroča STA.

Starejši zastopani slabše

Starejši bodo namreč po ocenah EFCCA v prihodnjem desetletju predstavljali več kot tretjino vseh bolnikov s KVČB. Po raziskavah o različnih zdravstvenih posledicah KVČB in vplivih te bolezni na kakovost življenja pa kaže, da so starejši slabše zastopani.

Starejši bolniki se ob KVČB pogosto soočajo tudi z diabetesom, visokim krvnim tlakom ali srčnožilnimi boleznimi. Ob tem so bolj podvrženi okužbam, zaradi česar kirurški posegi zanje predstavljajo večje tveganje. Pri tem pa predstavljajo tudi le zelo majhen delež bolnikov, ki so vključeni v klinične študije ali raziskave o varnosti zdravil.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih