fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

Borut Pahor je Novo mesto zagotovo zapustil z dobrimi občutki

Borut Pahor je na februarskem pogovornem večeru Brez filtra z Anušo predstavil svoj književni prvenec Zmaga je začetek. Občinstvu, ki je do zadnjega kotička zapolnilo ArtCaffe v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, je razkril nastanek knjige in razloge zanjo. »Knjigo sem pisal lansko pomlad in poletje, sam in najpogosteje na dolgih letih od ene do druge službene obveznosti. « Knjiga, podnaslovljena kot Priročnik za politične & druge začetnike, je pri založbi Beletrina izšla konec lanskega leta, bralci pa so jo prejeli z navdušenjem, tudi zato, ker, kot pravi njen avtor, v njej ne deli pokroviteljskih nasvetov, pač pa izkušnje z dilemami in vprašanji, na katere prej ko slej naleti vsakdo, ki stopa na novo pot.

V pogovoru z voditeljico Anušo Gaši se je posvetil ključnim dogodkom v svoji več kot tri desetletja dolgi profesionalni politični karieri. Od vseh, ki so zaznamovali njegovo delo, je izpostavil poglavje, posvečeno slovensko-italijanskim odnosom. Srečanje z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello na Bazovici pri Trstu in vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti, je v njem tudi med pogovorom vzbudilo pristna čustva, prav tako zgodba, ki pripada eni vodilnih tem dveh njegovih mandatov na položaju predsednika države, to je spravi. Povod za odločitev, da se na svoji politični poti globlje posveti pomiritvi slovenskega naroda zaradi dogodkov med in po drugi svetovni vojni, je bilo rojstvo njegovega sina. Slikovito je opisal doživetja na dan, ko je postal oče, v državnem zboru pa je medtem potekala žgoča razprava o dogodkih v obdobju obeh svetovnih vojn.

Pogovor, ki ga je krasil Pahorjev značilni smisel za humor in pristen stik z občinstvom, je z avtorsko glasbo obogatil Tadej Kraševec, mlado in obetavno ime dolenske glasbene scene.

Borut Pahor je Novo mesto zagotovo zapustil z dobrimi občutki, tudi zaradi darila, ki mu ga je izročil Aleš Makovac, direktor Zavoda Novo mesto. Gre za dolenjsko različico slovenske potice, otoško potico, ki jo je ustvarila Jožica Verček iz društva Trškogorsko srce.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih