fbpx
Mestnik
FOTO: Pexels.
Gospodarstvo

Cene goriv nekoliko višje

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči nekoliko zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter, kažejo podatki z vladnih spletnih strani.

Podražitev sledi dvema precejšnjima pocenitvama v decembru. Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Kot ocenjuje ministrstvo, bi bila cena dizla, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, okoli 1,591 evra na liter. Tako bi za 50-litrski rezervoar plačali 79,55 evra oz. 5,4 evra več kot po regulirani ceni.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bi bilo treba v primeru, da cena ne bi bila regulirana in kupci ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, odšteti okoli 1,339 evra. Potrošnik bi za 50 litrov plačal 66,95 evra, regulirana cena mu bo torej prinesla 4,85 evra prihranka.

Cena kurilnega olja, če ne bi bilo regulacije, pa bi po oceni ministrstva znašala okoli 1,269 evra na liter. Razlika pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja bi tako znašala 154 evrov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih