fbpx
Mestnik
Ilaria Šavron Kocjančič, ustvarjalka profila cisti_z_mano na Instagramu. FOTO: Instagram (@cisti_z_mano).
Aktualno Dom Novice

ČISTI Z MANO: Ko mehčalec ni le za perilo in kis ni le za vlaganje

Stanovanje nam predstavlja nepogrešljivo zunanje okolje, ki v prvi vrsti ustvarja varnost. Varuje nas pred vremenskimi pojavi, agresijo žuželk in živali, omogoča ustrezno telesno čistočo, pripravo hrane in spanje. No, vsaj včasih je bila to glavna funkcija stanovanja, ki pa je bilo prav to – »zgolj« stanovanje. Danes nam predstavlja »dom«. Toplino, ugodje, srečo. No, prvotni namen stanovanja seveda ostaja enak, a vendarle ni več pomembno samo, da imamo kje spati, kuhati, jesti in se greti, prav toliko cenimo tudi sam občutek, ki nam ga naš dom daje. Toplina, pozitiva, domačnost, estetika, ambient … naj bo pisano ali »monotono«, polno ali minimalistično, garsonjera ali dvonadstropna hiša. Glavno je, da se doma dobro počutimo. In doma se dobro počutimo takrat, ko je stanovanje čisto.

To še kako dobro ve, zagovarja in seveda tudi prakticira 28-letna Ilaria Šavron Kocjančič, po poklicu komercialistka in mamica 5-letnemu Liamu. Po čem pa jo najbolj pozna celotna Slovenija? Zagotovo po mnogih nasvetih, trikih in skrivnostih, kako za svoj dom kar najbolje poskrbeti. Na Instagram profilu Čisti z mano (cisti_z_mano) namreč svojim sledilcem vsak dan predstavlja učinkovite in hitre rešitve gospodinjskih »tegob« – čiščenje vodnega kamna, svetlečih ali mat ploščic, fug, korita, wc-ja ni več noben »bav bav«, pečice, pladnji in steklene površine marsikoga pa se od ogleda njenih objav dalje bleščijo kot nikoli prej.

»Moja ljubezen do čiščenja se je začela pred približno 10-imi leti ko sem sama začela skrbeti za stanovanje, začela sem raziskovati po Youtube-u in gledati razne »cleaning motivation« profile. Dejansko so me ti videi tako zmotivirali, da sem po ogledu obvezno morala takoj čistiti, kar je preraslo v navado in užitek. Ker je name to pozitivno vplivalo sem se odločila to deliti tudi z drugimi,« svojo ljubezen do čiščenja razjasni Primorka.

Čistila, mehčalci in sveče

»Mehčalce obožujem že od malega, že preko svoje mame, ki jih prav tako obožuje. Meni mehčalec ni samo mehčalec za perilo ampak tudi dišava za dom in čistilo,« pove Ilaria, ki se največkrat in najraje poslužuje prav trika z mehčalcem v koritu. Kako? V kuhinjsko korito nalijete vročo vodo in dodate pokrovček ali dva svojega najljubšega mehčalca. Verjemite, splača se, čudovit vonj bo namreč zavzel vsak kotiček vašega doma.

Kako še lahko uporabite mehčalec?

Ilaria iz rokava strese kar nekaj trikov, pri katerih glavno vlogo igra njej ljubi mehčalec. V prazno pršilko nalijte vodo in dodajte mehčalec. Dobro premešajte in popršite po prostoru, kavču, posteljnini ali oblačilih. No, pa ko smo že ravno pri kavču… očistite ga tako, da prašku (v gelu) za perilo dodate mehčalec in s krpo dobro obrišite kavč. Poleg tega, da bo očiščen, bo tudi čudovito dišal. Pa tla? V vročo vodo prav tako dodajte najljubši mehčalec in s krpo za tla prebrišite površino. Vonj in čistoča tudi tukaj ne bosta neopažena. Stikala, vtičnice, rob vrat in vrata, televizija, rob ogledal in slik, kljuke ter ostale stvari, ki jih pogosto pozabimo očistiti so prav tako primerna za čiščenje z mehčalcem. V vročo vodo dodajte nekaj mehčalca in s tem zmočite krpo. Pobrišite vse pogosto »spregledane« površine in uživajte v čistoči in dišavi.

A pozor, mehčalca ne uporabljajte na sijaj ploščicah!

Za ploščice z visokim sijajem pa Ilaria svetuje čiščenje z alkoholnim kisom. Tega dodajte v vročo vodo in prebrišite tla. Ploščice bodo čiste in svetleče, brez lis in madežev.

Najbolj priljubljen je »trik s koritom«, največ problemov pa je s fugami

Sodo bikarbono natresite v odtok korita in čez prelijte alkoholni kis. Ko se penjenje umiri, čez prelijte vročo vodo in za konec v odtok vlijte še nekaj mililitrov kateregakoli dišečega čistila. Odtok bo spet čist, korito pa dišeče.

Fuge so nadloga marsikatere gospodinje. Če umazanije ne morete odstraniti po običajnem drgnjenju s čistilom in krpo Ilaria svetuje, da poskusite s čistilom v gelu za WC školjke. Razmažite ga po fugah, pustite delovati 10 – 20 minut in zdrgnite s krtačo. To čistilo lahko uporabite pravzaprav za celotno tuš kabino oziroma povsod, kjer se nabere trdovratni vodni kamen.

Čist in dišeč dom je danes nedvomno želja, če ne že potreba pravzaprav vsake družine. Seveda, toliko, kot smo različni ljudje, toliko različnih dojemanj čistoče obstaja.  A dejstvo je, da se v čase, ko so ljudje v stanovanju »zgolj« preživeli in ne dejansko živeli, verjetno ne bomo več vrnili.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih