fbpx
Mestnik
FOTO: Boštjan Pucelj.
Aktualno Dogodki Društva Kultura Novice

Dan Dolenjskega muzeja Novo mesto

Dolenjski muzej Novo mesto 1. junija praznuje svoj rojstni dan. To je dan, ko je leta 1950 bil ustanovljen z odločbo ljudskega odbora ljubljanske oblasti in do danes neprekinjeno deluje že 72 let. Je med najprepoznavnejšimi kulturnimi inštitucijami, ne samo na regionalni, temveč tudi na nacionalni in mednarodni ravni, predvsem na področju arheologije, sporoča MONM.

Direktorica Jasna Dokl Osolnik je poudarila, da so letošnji dan Dolenjskega muzeja obeležili z odprtjem medmuzejske razstave z naslovom Ženske zgodbe in predavanjem ddr. Verene Vidrih Perko. Skozi cel dan pa je bil možen brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v muzeju, Jakčevem domu in Bazi 20 ter ogled razstave Boruta Peterlina Nova zemlja/Tišina, v okviru katere je bil prikaz postopka mokri kolodij.

Medmuzejsko razstavo Ženske podobe, Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete je predstavila kustosinja Petra Stipančić. V katalogu so ob predstavitvi razstavljenih predmetov še zapisali: »Razstava pripoveduje 12 ženskih zgodb o materi, soprogi, sužnji, kraljici, gospodarici, boginji, delavki, popotnici in mornarki. Skozi preteklost se zrcali sedanjost današnje ženske, ki se z vsemi sredstvi trga iz tradicionalnih vlog. Razstava ponuja kritičen razmislek: Je sodobni čas ženskam več dal ali vzel in za kaj je njih in družbo prikrajšal?«

Foto: Arhiv Dolenjskega muzeja Novo mesto, avtor: Boštjan Pucelj

Razstavo so skupaj pripravili Dolenjski muzej Novo mesto, Gorenjski muzej Kranj, Pomorski muzej Piran, Pokrajinski muzej Koper, Posavski muzej Brežice, Pokrajinski muzej Celje, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroške in Loški muzej Škofja Loka. Odprla jo je Vesna Kelbl Canavan, članica novomeškega kolektiva Pozabljena polovica.

Po otvoritvi razstave je ddr. Verena Vidrih Perko na zanimiv heritološki način pripovedovala zgodbo o Kleopatri v Kranju ali kako so Rimljani ukrotili radoživo Afrodito in jo vpregli v politični voz. Zgodbe je prepletala skozi pripived grške in rimske mitologije, takratnih rimskih imperatorjev, likovnih upodobitev Afrodite in Venere v različnih zgodovinskih obdobjih do sodobnega časa ter vlogi ženske danes.

Razstava Ženske zgodbe bo na ogled do 24. julija 2022.

FOTO: Boštjan Pucelj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih