fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice

Dan za spremembe in manj osamljenosti

Video srečanje z gimnazijci pred Dnevom za spremembe

»Ni mi žal, da sem se odločil za sodelovanje na Dnevu za spremembe. Moja sogovornica mi jev telefonskem klepetu dala večkot jaz njej,« je po klicu povedal prostovoljec Matej, ki se je pridružilletošnji akciji Območnega združenja RKS Novo mesto Nisi sam –Premagajmo osamljenost.

Slovenskafilantropijaže 12 let z množično prostovoljsko akcijoDan za spremembedokazuje, da jetudi v enem dnevu mogoča pozitivna sprememba, če se znamo povezovati in sodelovati. Letos so nas pozvali, dase povežemo in sodelujemo pri premagovanju osamljenosti. Tako kot vsako leto smo na OZ RKS Novo mestok sodelovanju povabili šole, društva in različne organizacije. Akcijo smo zastavili tako, da jeizvedljivatudi v razmerah večje zaprtosti zaradi epidemije.

V soboto, 10. aprila, smoizvedli telefonsko družabništvo, ki ga s prostovoljci Gimnazije Novo mesto izvajamo že od lanskega novembra. 19 gimnazijskih prostovoljcev je, tako kot običajno vsak teden, poklicalo starejše in z njimi poklepetalo. Akciji sta se pridružili šekrajevni organizaciji RK Straža in Dolenjske Toplice in tudinekaj posameznikov, ki so s klicem razveselili 49starejših. Okoli 50 otrok iz Osnovne šole Šmarjeta pa je poklicalo svoje dedke in babice, starejše sosede ali družinske prijatelje.

Nadaljevali smo tudi z lansko akcijo pisanja pisem drobne pozornosti, ki so bila priložena novoletnim darilom RK za starejše. Prostovoljci gimnazijskega Interact kluba so že napisali 60 pisem,nekaj jih bodo še naslednji teden, ko se vrnejo v šolo.

Njihova mentorica Suzana Krvavica pravi, da gimnazijcev ni težko navdušiti za humanitarne akcije, saj ima prostovoljstvo na šoli dolgoletno tradicijoin razvejano mrežosodelovanja z različnimi organizacijami. Pisanju pisem so se ponovno pridružili tudi učenci OŠ Šmarjeta, ki zagnanosodelujejo pri vseh akcijah RK.Njihovi otrociso napisali 15 pisem in narisali 35 risbic, ki so jih namenili šmarješkemuDSO. Na območnem združenju smo pripravili še dve akciji, ki ju bomo poskušali izvesti do konca aprila. To stapomoč na vrtu starejšimin izmenjavalončnic in semen pred Humanitarnim centrom.

Sobotni Dan za spremembe je gotovo pozitivno vplival na tiste, ki so klepetali s starejšimi, pisali pisma in risali, še toliko bolj pa na vse tiste, ki jim je bila drobna pozornostnamenjena. 92-letna Alojzijaje ob klicu prostovoljke dejala: »Vesela sem,da me pokličete in si vzamete čas, saj drugačesamo drvimo, čeprav ne vem, kam.

Besedilo: N. R.Foto: OZ RKS NM

Še nekaj vtisov udeležencev akcije

Pisma in risbica učencev OŠ Šmarjeta

Živa Hočevar, 9. r.,OŠ Šmarjeta

Zelo je lepo in pozorno, če se odrečeš gledanju televizije ali igranju igric in raje pokličeš dedija in babi. Tako jima polepšaš dan, saj vesta, da ju imaš rad, ko si vzameš čas tudi zanju.

Matevž Hočevar, 6. r.,OŠ Šmarjeta

Rad pokličem in obiščem svojega strica, ki živi z dedkom. Lepo je preživeti čas z njim. Vidim, da je zelo vesel, ko pokličem ali pridem. Tudi meni je všeč, ker si zame vzame čas in se pogovarjava o stvareh, ki naju oba zanimajo.

Antonela Barukčić, Gimnazija Novo mesto

Pogovori z mojo sogovornico vedno lepo tečejo. Po navadi se pogovarjava skoraj celo uro. Tudi jaz v teh pogovorih zelo uživam.

Ivana Pelko, KORK Dol. Toplice

Pri stikih s starejšimi je danes sodelovalo 24 prostovoljcev. To je pri nas že utečeno, saj s telefonskimiklici ali obiski redno skrbimo za svoje starejše krajane

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih