fbpx
Mestnik
David Birk, foto Miha Turk
Aktualno Šport

 David Birk: Športnik, ki si zasluži pozornost

 David Birk, 23. letni Stražan, šele drugo leto trenira olimpijsko dvigovanje uteži in se udeležuje ligaških in državnih tekmovanj. Njegovi treningi potekajo 7 dni na teden, približno tri ure na dan, v športnem centru Dolgi most v Ljubljani in Novem mestu. Je študent podiplomskega magistrskega programa Elektrotehnike v Ljubljani.

David je september 2023 preživel na Kitajskem, v mestu Shenzhen, kjer se je pripravljal na svetovno tekmovanje v Katarju. Treningi so potekali pod vodstvom nekdanjih profesionalnih dvigovalcev državnega in svetovnega ranga Kitajske. Priprave so bile na zelo visokem nivoju, včasih tudi dvakrat dnevno. Učenci športne šole Shenzhen, s katerimi je treniral, so prav tako znani izvrstni dvigovalci na svetovni ravni.

David predstavlja svoj hobi dijakom srednje šole Shenzhen.

Čeprav je večino časa preživel v dvigovalnici je uspel podrobneje spoznati Kitajsko in njeno kulinariko. Poleg raziskovanja mesta Shenzhen, ki ima 13 milijonov prebivalcev, ga je pot ponesla na srednjo šolo za tuje jezike. To je bila ena izmed glavnih 5 mednarodnih srednjih šol na Kitajskem. Dijakom je  predstavljal olimpijsko dvigovanje uteži v sklopu športne vzgoje. Kitajska mu ostaja v lepem spominu in komaj čaka na naslednje intenzivne priprave.

David z učenci športne šole Shenzhen.

Junija 2023 se je udeležil tekmovanja Pokal Slovenije in osvojil 3. mesto v skupnem seštevku. Uspelo mu je dvigniti 115 kg potega in 141 kg naloga in sunka. Pred kratkim, 15. oktobra 2023, si je ponovno priboril naslov državnega prvaka med člani, v kategoriji do 81 kg. Za zmago je zadostovalo 109 kg potega in 135 kg naloga in sunka. Z rezultati iz Pokala Slovenije je pridobil možnost za uvrstitev na svetovno tekmovanje v Dohi, Katarju.

»Konkurenca je bila precej močna, saj večina tekmovalcev dviguje in tekmuje že od malih nog, zato dosegajo boljše rezultate. Na zadnjem treningu pred tekmo nas je bilo v B skupini prijavljenih šest tekmovalcev. Na dan tekme pa smo tekmovali samo trije. V potegu sem dvignil 116 kg, v nalogu in sunku pa 142 kg,« pove David Birk, ki je na tekmovanju v Katarju v kategoriji do 81 kg dosegel 11. mesto.

»Ker zaenkrat še ne dvigujem dovolj velikih tež, da bi se boril za medalje na tako velikem tekmovanju, je bil moj glavni cilj, da podrem svoje prejšnje tekmovalne rekorde. Z rezultatom sem zadovoljen, saj mi je le-to uspelo,« doda športnik in zaključi z besedami, da je z največjim ponosom zastopal Slovenijo.

Barbara Šenica Birk/ML.

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih