fbpx
Mestnik
Aktualno Dolenjska kulinarika Kulinarika Narava & zdravje

Delavnica na Pumpnci o samoniklih in užitnih rastlinah

Luka Kristanc, avtor knjige Samonikle užitne in zdravilne rastline Slovenije ter Meta Šepic sta v soboto v knjižnici pod akacijami Pumpnca izpeljala botanično delavnico. Postregla sta tudi z nekaj vrst »kave« iz rastlin, ki so nam bolj ali manj vedno pri roki: iz ječmena, pire, cikorije, volčjega bob, ginsega in želoda. Sladkor, mleko, po želji. V okolišu Pumpnce so na delavnici našli okoli 50 užitnih in zdravilnih rastlin, pa tudi nekaj strupenih.

Luka Kristanc je avtor knjige Samonikle in užitne rastline Slovenije, je tudi zdravnik, biolog in doktor toksikologije. V svoji knjigi na več kot 600 straneh obravnava uporabne vidike kar tretjine slovenske flore. Rastline so pregledno obravnavane iz vidika užitnosti, zdravilnosti, opozoril pri nabiranju in uporabi, pa tudi iz vidika prepoznave v naravi, vključno s primerjavo s podobnimi uporabnimi in strupenimi vrstami.

V knjigi so obenem tudi zemljevidi razširjenosti ter primerni časi za nabiranje različnih delov rastlin. Ne manjkajo tudi številni recepti in praktični napotki za uporabo v kuhinji in pri zdravljenju. Zanimiva uvodna poglavja in razvrstitev rastlin po ekosistemih, v katerih se pojavljajo, bodo vsekakor omogočili nadgraditev strokovnega znanja za vse, ki jih zanima botanika in narava nasploh.

Meta Pivec dela kot strokovna sodelavka v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru. Poleg pedagoškega in organizacijskega dela v vrtu skrbi za sadno zelenjavni del vrta, ki je vir njenih mnogih praktičnih izkušenj. Svoje znanje deli na predavanjih in delavnicah, kot avtorica mnogih strokovnih in poljudnih člankov pa tudi z bralci vrtnarskih revij. Njena strast so rastline, ki imajo vsestransko uporabnost.

Fitotererapija je resno medicinsko ukvarjanje z zelišči in prvi študij te vede v Sloveniji se odvija prav na novomeški Fakulteti za medicinske vede. Bistvo dela fitoterapevtov je, da izobraževanje ljudi o svojem zdravju, da si znajo sami pomagati in le najakutnejše zadeve prepustijo zdravnikom.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih