fbpx
Mestnik
Foto: northlineexpressblog.com
Kronika in policijska poročila

Dimniški požar, tokrat v Podgradu

Včeraj, 2. 1., ob 18.08, so v kraju Podgrad v občini Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Podgrad-Mehovo so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Tveganje za razvoj dimniških požarov je v času kurilne sezone večje, zato moramo biti na stanje kurilnih naprav še toliko bolj pozorni. V zadnjih nekaj letih je mnogo ljudi prešlo nazaj na ogrevanje s trdim gorivom, zaradi česar so tovrstni požari pogostejši.  Do požara lahko pride zaradi številnih razlogov, kot so neredno vzdrževanje dimovodnih naprav, neustrezno kurjenje in uporaba slabega goriva, zapiranje dovoda zraka in podobno. Najpogosteje se ogenj razvije zaradi katranskih oblog in saj, zato je dimnik potrebno redno čistiti. Kako se izogniti razvoju slednjih in kaj storiti v primeru, ko pride do požara?

Kako vemo, da pride ali bo prišlo do požara v dimniku?

Le-to nam kažejo številni znaki, kot so prasketanje v dimniku, ki postaja vse glasnejše, zvok pa spominja na zvok tovornega vlaka, po stanovanju se lahko začne širiti smrad, izgorevanje v kaminu je slabše, iz dimnika švigajo iskre in se vali črn dim. To so najočitnejši znaki, zato bodimo pozorni in pravočasno ukrepajmo.

Kako ga lahko preprečimo?

Preprečimo ga lahko predvsem z rednim vzdrževanjem in čiščenjem dimnikov in cevi. Kurilna naprava mora imeti ustrezne tehnične lastnosti, po daljši neuporabi pa jo moramo obvezno predhodno pregledati. Poskrbeti je potrebno, da v okolici naprave ni gorljivih materialov, kar je pomembno predvsem za tla in okoliške stene. Pozorni pa moramo biti tudi na surovine, ki jih uporabljamo za gorivo. V kaminu ali peči nikoli ne smemo zažigati kartona, dekorativnega papirja, novoletnih jelk ali robčkov, saj se goreči delci lahko dvignejo v dimnik, zaradi česar se obloge vžgejo.

Kako ukrepati v primeru požara?

Ko opazimo, da se je v dimniku razvil ogenj, moramo takoj poklicati v regijski center za obveščanje na številko 112 ter sporočiti podatke. V primeru, da v hiši živi več stanovalcev, jih moramo o nastali situaciji obvestiti. Vsi morajo takoj zapustiti objekt, da ne bi prišlo do zastrupitve s strupenim ogljikovim monoksidom. V prostore, kjer je dim, ne smemo vstopati. Če je možno, iz bližine dimnika odstranimo gorljive elemente. Pomembno je poudariti, da ognja nikakor ne smemo gasiti z vodo, saj bi bilo to lahko zelo nevarno. Prav tako morajo dimniška vratca ostati zaprta. Po pogašenem požaru moramo še vsaj dve ali tri ure nadzirati temperaturo zunanjih sten dimnika. Po umiritvi situacije sledi obvezen pregled celotnega dimnika iz strani izkušenega dimnikarja, saj požar lahko pusti posledice na celotnem sistemu, ki onemogoča funkcionalnost kurilnih naprav.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih