fbpx
Mestnik
FOTO: Trubarjev dom upokojencev.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Direktor Trubarjevega doma upokojencev: V domu ni prišlo do zamenjave identifikacije bolnikov

Po primeru zamenjave identifikacij bolnikov se je odzval direktor Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu Robert Potočnik, od koder sta bila bolnika poslana v celjsko bolnišnico. Do zamenjave bolnikov v domu upokojencev ni prišlo niti ni moglo priti, je poudaril za STA. Ob tem je dodal, da jih je tudi v domu dogodek pretresel.

“Do zamenjave stanovalcev v domu ni prišlo, niti ni moglo priti. Zavedati se morate, da naši zaposleni za razliko od reševalcev in zaposlenih v bolnišnici stanovalce zelo dobro poznajo. Gospoda sta bila pri nas dolga leta in tudi sam osebno oba dobro poznam,” navaja direktor doma Potočnik.

Tudi reševalca Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, ki sta bolnika prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Celje, sta vedela, kdo od stanovalcev je kdo, je dodal in se pri tem skliceval na poročilo ZD Sevnica o izrednem dogodku. Zagotovil je, da sta imela stanovalca ob odhodu iz doma v bolnišnico pri sebi vsak svojo zdravstveno dokumentacijo z vsemi identifikacijskimi podatki.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v četrtek pojasnil, da je imel bolnik, ki se je vrnil iz celjske bolnišnice v dom, na roki zapestnico z napačnim imenom. Potočnik je danes pojasnil, da nameščanje zapestnic v domovih starejših ni predpisano in ni običajna praksa, prav tako jih ne namešča izvajalec reševalnih prevozov, pač pa jih bolniki dobijo v bolnišnici.

V domu so po njegovih besedah nemudoma preučili vse dogajanje ob predaji obeh stanovalcev reševalnemu prevozu, nepravilnosti pa niso ugotovili. Poudaril je, da sodelujejo s kriminalisti, SB Celje, zdravstvenim ministrstvom in ostalimi. “Naj dodam, da je dogodek tudi nas v domu močno pretresel, saj tudi svojce, ki so pri tem utrpeli največjo škodo, dobro poznamo,” je še sporočil.

Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico naj bi prišlo do zamenjave identifikacije. Eden od bolnikov je dva dni kasneje umrl, zaradi zamenjave identifikacije pa je bil pokopan pod identifikacijo drugega. Da je prišlo do zamenjave identitete, so ugotovili ob vrnitvi drugega bolnika v dom.

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Minister je govoril s sinovoma pacienta, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se v svojem imenu in imenu vlade opravičil.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih