fbpx
Mestnik
Aktualno Starševstvo & otroci

Dobili prenovljeno kuhinjo, kdaj pa parkirišča?

Potem ko so v novo šolsko leto na Osnovni šoli Grm zakorakali s prenovljeno kuhinjo, pa se na šoli še vedno soočajo s pomanjkanjem parkirišč. Na ta problem se opozarja že leta, a do sedaj se ni še nič uredilo. Parkirišč je malo, popoln kaos pa nastane pred začetkom in koncem pouka. Starši parkirajo vsepovprek, tudi na pločniku, s tem pa ogrožajo sprehajalce.

Čeprav večina učencev OŠ Grm pride v šolo peš, pa je parkiranje in ustavljanje pred šolo še posebej problematično. Sploh v primeru dežja, saj takrat starši otroke v šolo večinoma pripeljejo in v času konic – pred poukom in po pouku – ko nastane velika gneča. Kot pravi pomočnica ravnateljice Polonca Bilbija na šoli učence spodbujajo z različnimi projekti, da prihajajo v šolo peš. »Glede na to, da je okoliš OŠ Grm mestni okoliš, je možnost prihajanja v šolo peš, kar tudi spodbujamo z različnimi projekti, kot so Pešbus in projekt trajnostne mobilnosti, kot recimo Grem peš s kokoško Rozi.«

Na ta problem je na oktobrski seji novomeškega občinskega sveta opozorila tudi občinska svetnica Marjanca Trščinar Antić, kjer jo je zanimalo, ali obstaja možnost razširitve in ureditve krožnega prometa, da se tako poskrbi za varno ustavljanje in oddajo otrok v šolo.

Ker je parkirišče v lasti Mestne občine Novo mesto so nam odgovorili, da je za prometno ureditev pri grmski osnovni šoli v izdelavi projektna dokumentacija, in sicer za spremembo prometne ureditve, ureditve avtobusnega postajališča, montažnega krožnega križišča, novih parkirišč in prehoda za pešce z elementi za umirjanje prometa. »Sočasno bo potrebno rekonstruirati tudi obstoječo kanalizacijo, kar pomeni izgradnjo fekalnega in meteornega kanala na tem območju. Po prehodno izvedenem projektiranju sta izbor izvajalca in gradnja predvidena v drugi polovici prihodnjega leta.« Ker v času končnic pred šolo prihaja do velike gneče pa na tem območju redno ukrepata tako redarstvo Skupne občinske uprave občin Dolenjske kot policija, ki sta, kot pravijo na občini, še dodatno prisotna v prvi polovici septembra in po šolskih počitnicah. Vendar še vedno se dogaja, da nekateri starši nepravilno ustavljajo ali pa kar parkirajo pred stanovanjskimi bloki, posebej, ko potekajo pogovorne ure ali roditeljski sestanki. »

Trenutno pogovorne ure in roditeljski sestanki v tem šolskem letu potekajo preko Zooma. Starši pa so v predkovidnih časih lahko parkirali na označenih parkiriščih v neposredni bližini šole – parkirišče pri NLB, pred bivšim Windisherju, pri Grmskem gradu,« pravi pomočnica ravnateljice. In poudari, da pa so žal tudi izjeme, ki navedenih možnosti ne uporabijo in parkirajo vsepovprek. Tudi na novomeški občini so nam potrdili, da v tem primeru starše opozorijo in, da bodo tudi v prihodnje na tem območju redno izvajali nadzore.

Glede težav s parkiranjem pred stanovanjskimi bloki pa na novomeški občini pravijo, da do sedaj niso bili o tem obveščeni. »V teh primerih lahko redarstvo nadzor opravlja samo na javno dostopnih površinah, namenjenim vsem udeležencem v prometu, opravlja pa lahko nadzor pravilnosti parkiranja vozil,« pravijo na občini. In čeprav ima parkirišče pri OŠ Grm prostorsko omejene možnosti, je nujno, da se otrokom in sprehajalcem omogoči varno pot.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih