fbpx
Mestnik
Aktualno Dolenjska kulinarika Kulinarika Občina

Dobra kakovost pitne vode

Komunala Novo mesto je izdala poročilo o kakovosti pitne vode v lanskem letu. Novo mesto ima dva vodna vira in sicer Jezero, ki se nahaja v Družinski vasi ter Stopiče. Jezero oskrbuje Novo mesto na levem delu Krke, Stopiče pa na desnem.

Vodni vir Jezero

Vodni vir Jezero vključuje 12 zbirnih vrtin z izdatnostjo 136 l/s. Vodo na vodnem viru filtrirajo po postopku ultrafiltracije in dezinficirajo s plinskim klorom.

V letu 2022 je bilo v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj odvzetih 153 vzorcev, v okviru državnega monitoringa pa dodatnih 19 vzorcev pitne vode. V enem odvzetem vzorcu v internem omrežju, je bilo ugotovljeno povečano število skupnih indikatorskih bakterij pri 22°C zaradi neustrezne pretočnosti. Vsi ostali odvzeti vzorci po pripravi so bili v skladu z normativi, ki jih predpisuje Pravilnik o pitni vodi.

Vodni vir Stopiče

Vodo črpajo iz dveh vrtin na globini 140 in 110 metrov ter dveh površinskih zajetij s skupno izdatnostjo 70 l/s. Vodo na vodnem viru prav tako kot vodni vir Jezero filtrirajo po postopku ultrafiltracije in dezinficirajo s plinskim klorom.

V letu 2022 je bilo v okviru notranjega nadzora za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih preskušanj odvzetih 115 vzorcev, v okviru državnega monitoringa pa dodatnih 13 vzorcev pitne vode. En odvzet vzorec je bil zaradi zastajanja vode v hišnem omrežju in s tem posledično povečanim številom indikatorskih skupnih bakterij pri 37°C neustrezen. Vsi ostali vzorci po pripravi so bili ustrezni in v skladu z normativi, ki jih določa Pravilnik o pitni vodi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih