fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Novice

Dobrodošli v prihodnost – knjige 24 ur na dan

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je uvedla novost v slovenskem knjižničnem prostoru- pametno omaro 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva.

Avtomatizirana 24-urna izposoja naročenih knjig je inovacija v knjižničnem prostoru, ki so jo v novomeški knjižnici razvili skupaj s tehnološkim podjetjem s Ptuja in IZUM, pilotski projekt pa sta financirala Mestna občina Novo mesto in Ministrstvo za kulturo RS. Gre za hitro in od delovnega časa ter lokacije knjižnice neodvisno knjižnično storitev.

Uporabnik lahko do 6 knjig naroči preko spletne ali mobilne aplikacije Cobiss in jih prevzame v pametni omari. V knjižnici uporabniku knjige v roku enega delovnega dne pripravijo in ga po elektronski pošti obvestijo, da so knjige pripravljene na prevzem. Nato ima uporabnik dva dni časa, da popolnoma samostojno in kadarkoli prevzame naročene knjige.

V sklopu delovnega obiska dolenjske prestolnice je Minister za digitalno preobrazbo RS Mark Boris Andrijanič obiskal tudi Knjižnico Mirana Jarca, kjer si je z zanimanjem ogledal pametno omaro in ni skrival navduševanja nad tem, kako odločno mesto njegove mladosti stopa po poti k digitalni preobrazbi mesta.

Na sliki minister Mark Boris Andrijanič

Pametna omara z atraktivno podobo je oblikovalski produkt novomeškega tandema Natalija Zanoški in Darko Plevnik, ki omogoča naročilo knjig 84 uporabnikom hkrati. Ta se nahaja v ločenem prostoru levo od glavnega vhoda v knjižnico, do katerega lahko uporabnik s svojo pametno kartico dostopa 24 ur na dan. V prihodnosti si v novomeški knjižnici želijo vzpostaviti tudi mrežo pametnih omar še na drugih frekventnih lokacijah v Novem mestu in v manjših krajih brez krajvenih knjižnic. “Na tak način bo posamezniku odprta možnost do knjig in branja brez izgovorov o oddaljenosti do knjižnice ali pomanjkanju časa,” so zapisali.

Foto: Boštjan Pucelj in arhiv Knjižnice Mirana Jarca

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih