fbpx
Mestnik
Foto: KC Janeza Trdine.
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Dogajanje v Kulturnem centru Janeza Trdine pred, po in med epidemijo

Iz Zavoda Novo mesto sporočajo, da imajo novo rubruko, ki so jo ustvarili spričo spremenjenih razmer, da bi vsaj malo omilili pomanjkanje umetnosti. V okviru rubrike POGLEJMO (ŠE) ENKRAT bodo do nadaljnjega enkrat tedensko našim obiskovalcem in ljubiteljem umetnosti ponudili spletni ogled oz. poslušanje dogodka. Nekateri dogodki bodo iz bogate zakladnice dogodkov izpred let – v prvem tednu smo se spomnili na glasbeno-gledališko predstavo Marlene Dietrich v produkciji Prešernovega gledališča Kranj, ki je pri nas gostovala v sezoni 2013/2014 in navdušila polno dvorano ljubiteljev gledališča. Drugi pa bodo na takšen ali drugačen način opozarjali na dogodke, ki si jih bomo lahko ogledali v tej sezoni – tako smo v drugem tednu s spletnim koncertom  Slovenske filharmonije opozorili na 250. obletnico Beethovnovega rojstva, ki smo jo v KCJT želeli novembra obeležiti s koncertom pianistke Natalije Šaver. Koncert bo na sporedu, ko bodo razmere to dopuščale.

Povezave na posamezne izbrane predstave tedensko objavljamo na vstopni strani kcjt.si ter preko družbenih omrežij.

Prav tako so vsem ljubiteljem glasbe na voljo v poslušanje in ogled naši koncerti iz galerije Kocka; spletna rastoča zbirka kakovostne lokalne in globalne glasbe. Najdete jo na YouTube kanalu KOOB Sessions.

Veseli december

V decembrskem pričakovanju novega leta bodo vse posnetke KOOB Sessions predvajali tudi v hitro rastoči Facebook skupini #novomesto ZAME, kjer bodo v sklopu programa Veselega decembra premierno predstavili tudi koncerte El Kachon, Dubzilla, Corcoras, Pihalnega orkestra Krka in ansambla Pogum.

Zaradi epidemije odpovedali veilko dogodkov

Letošnje leto se je za vse nas od zgodnje pomladi odvijalo zelo nepričakovano. Z epidemijo in z njo povezanimi ukrepi za preprečevanje in omejevanje okužb med prebivalstvom smo bili prvič že marca primorani zapreti vrata naše hiše in prenehati z uprizarjanjem kulturnega programa in ostalimi dejavnostmi. Tako so takoj po premieri in nekaj zelo uspešnih reprizah ustavili uprizoritve v naši hiši nastale opere Julija, s katero so nameravali na turnejo po vsej Sloveniji v lastni produkciji.

Prav tako so se jim načrti prekrižali pri izvajanju dogodkov v sodelovanju z ostalimi slovenskimi produkcijskimi hišami. Abonmajev sezone 2019/2020 tako niso izpeljali po začrtanem programu. Nekaj predstav so bili primorani odpovedati, večino pa so jih prestavili na poznejši možen čas ali nadomestili z novim izborom.

Nova okoliščina, ki so se ji prilagodili, je tudi zmanjšano dovoljeno število obiskovalcev na naših prizoriščih. Tako so takoj, ko je bilo mogoče, ponovno odprli svoja vrata vseh naših prizorišč; Trdinove dvorane, avle, galerije Kocka in ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine.

Najbolj kontinuirano je potekal program razstav, saj je bilo v obdobju prvega vala epidemije kmalu mogoče obiskovati galerije. Tako so ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil v našo hišo povabili prve obiskovalce na ogled razstave likovnikov iz primorskega društva Insula..

Letos so svoj program zaradi prazne pomladi pomaknili v poletni čas in izvedli nekaj dogodkov (koncerte Etno bande Poseben gušt, Bakaline velike in Jure Pukl tria, dramsko predstavo Tadeja Toša Zelo (v) živo in otroško predstavo Mojca Pokrajculja v izvedbi Damjane Golavšek).

Prav tako smo se pridružili praznovanju 100. obletnice Novomeške pomladi. V septembru so gostili 1. Festival nove novomeške glasbe in ploščad pred KCJT spremenili v pravo festivalsko prizorišče ter s tem utrli pot podobni produkciji tudi v prihodnjih letih.

Od septembra do sredine oktobra so izvedli številne dogodke:

koncerte: Mohammad Reza Mortazavi, Ana Čop & Thilo Seevers, Maria Mazzotta, Tjaša Kastelic & Miha Haas;

dramski predstavi: Anton Ingolič: Tajno društvo PGC, Lutkovno gledališče Ljubljana in Lea Menard: Pasjedivščina – moja pasja dogodivščina, AGRFT in KUD Baobab;

filme Kickbokserka, Posledice, Pod belimi pečinami in Jadralke;

ogled filma Neskončni začetek in predavanje Marjana Ogorevca;

performans Marka Mandića Mandićstroj, Via negativa;

predstavo Slovenec in pol – avtorski projekt Perice Jerkovića, Aleša Novaka in Uroša Kuzmana, ki je nastal v sodelovanju s Siti teatrom BTC.

Razglasitev epidemije v oktobru je spet grobo posegla v našo dejavnost in zapreti smo morali prireditvene prostore.

Odpovedali so številne dogodke, ki smo jih načrtovali od sredine oktobra ter jih deloma prestavili v december z upanjem, da bo uprizarjanje mogoče:

projekcije filmov Jadralke, Proxima in Bog obstaja, ime ji je Petrunija;

koncert hrvaške zasedbe Kvartet Sorkočević;

predstavo Mohameda El Khatiba Naj bo konec lep v produkciji Mini teatra in izvedbi Roberta Waltla;

celoten program, ki so ga načrtovali za otroke in mlade v času jesenskih počitnic in upajo, da bo našel priložnost za izvedbo med zimskimi počitnicami (predstavo Svetlane Makarovič Sapramiška, Lutkovno gledališče Ljubljana, Hevreka!, Zavod Margareta Schwarzwald, in film Rocca spreminja svet);

dramsko predstavo Elaine Murphy Ljubi moj v produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje;

9 dogodkov za učence in dijake, ki bi morali biti izvedeni v okviru KUV (filmi, dramske predstave);

Jure Godler in Tilen Artač stand-up;

komedijo Tine Gorenjak in Tanje Kocman Večno samska, Špas teater;

komedijo Jureta Karasa Erotika po Emeršiču, Špas teater.

Vsem našim dragim obiskovalcem in nasploh vsem someščanom želimo predvsem zdrave in varne dni do začetka novega, upajmo boljšega leta.

Zavod Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih