fbpx
Mestnik
FOTO: iStock
Aktualno Kronika in policijska poročila

Dolenjske Toplice: Vijugal po vozišču in ogrožal promet

Policisti PP Dolenjske Toplice so bili včeraj, okoli 19.30 obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila, ki naj bi peljal iz smeri Lašč proti Dvoru, vijugal po vozišču in ogrožal druge udeležence v prometu. Na podlagi opisa so voznika izsledili in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 42-letni kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,96 miligramov  alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vozniki  pod  vplivom  alkohola so v letu 2021 na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili 155 prometnih nesreč, kar je skoraj za četrtino več, kot v letu 2020. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 15 jih je utrpelo  hude poškodbe, še 61 je bilo lažje poškodovanih (v letu 2020 so vozniki pod vplivom alkohola povzročili 126 prometnih nesreč v katerih je ena oseba izgubila življenje, 13 je bilo hudo poškodovanih, 40 pa jih je
utrpelo lažje poškodbe).

Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.

Predvsem nas skrbi dejstvo, da na našem območju delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč narašča.  Če se je trend do leta 2019 nekoliko zmanjševal in je bil pod 10%, v zadnjih letih ponovno narašča in je lani znašal že 12,3%. Največ alkoholiziranih povzročiteljev nesreč je bilo v starostni skupini med 35 in 44 let in med 25 in 34 let. Najvišja povprečna stopnja alkoholiziranosti je bila v starostni skupini povzročiteljev med 45 in 54 let in sicer 1,73 g/kg.

Vse voznike ponovno pozivamo, naj vozijo le trezni. Če so pili alkoholne pijače naj ne sedejo za volan, ampak naj vozi nekdo, ki ni pil. Opozarjamo tudi na upoštevanju vseh drugih cestno prometnih predpisov, predvsem na
prilagoditev hitrosti vožnje in pozornost zaradi prisotnosti raznovrstnih udeležencev v prometu (pešci, kolesarji, motoristi, vozniki skirojev itd.).


Slika je simbolična.

V prometu ravnajte odgovorno!

Zmanjšajte hitrost vožnje, predvsem pa bodite strpni do drugih udeležencev.  Na  odgovorno ravnanje opozarjamo tudi kolesarje in pešce, saj tudi pri njih alkohol predstavlja dejavnik tveganja. Poskrbijo naj za vidnost, nosijo odsevna telesa in svetlejša oblačila in poskušajo predvideti ravnanja drugih udeležencev v prometu.

Policisti  bomo  v  okviru  prizadevanj za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu tudi v naslednjih dneh bolj pogosto preverjali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bomo
vožnjo pod vplivom alkohola in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Tudi v prometu velja  – bodimo odgovorni do sebe in drugih. Z vožnjo pod vplivom alkohola ali drog bistveno povečamo tveganje za prometno nesrečo, sporoča PU Novo mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih