fbpx
Mestnik
Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Društvo šola zdravja praznuje 10 let jutranje telovadbe

Pravzaprav 11 let, če smo pošteni! Leta 2013 je nastala prva skupina društva Šole zdravja na Otočcu, ki pa je v letu 2015 izstopila iz društva. Skupina še danes redno telovadi, delno tudi po metodi »1000 gibov«, nikoli pa ni sodelovala pri širitvi jutranje telovadbe v občini.

Zametek današnje jutranje telovadbe in širitev na današnjih 14 lokacij v občini pa sega v začetek leta 2014, ko se je  pet prijateljic in znank odločilo, da bo tudi v mestu vsaj ena skupina jutranje telovadbe. To so bile:  Kordiš Mira, Jazbec Marina, Ljubec Nada, Murn Ljubica in Smrke Darinka.  Od januarja dalje  so se vozile na telovadbo  v skupino Šmarješke Toplice in  pod vodstvom Dunje Gartner spoznavale koristnosti te telovadbe. Aprila  so se udeležile že internega seminarja za vaditelje v Ljubljani, ki ga je vodil sam avtor metode »1000 gibov« in soustanovitelj društva dr.Nikolay Grishin.

9.maja 2014 je teh pet novih vaditeljic plačalo članarino društvu in s tem ustanovila skupino NM – Portoval 1. Prva telovadba je bila tudi na ta dan na zelenici pod Planet Tušem v Portovalu. In število udeležencev: cca 30 samih znancev in prijateljic. Septembra je skupina štela že 70 članic in članov, ustanoviteljice pa so dobile od predsednice društva posebno priznanje za najhitreje rastočo skupino v tistem letu.

V skupini NM – Portoval 1 smo v naslednjih letih poskrbeli za 15 vaditeljic in vaditeljev, s katerimi smo širili telovadbo na novih lokacijah.

In kronologija nastajanja novih skupin:

2014: Portoval

2015:  Karteljevo in Brusnice

2017: Mali Slatnik, Gabrje

2018: Birčna vas, Bršljin, Ragovska, Jedinščica, Ločna

2019: Drska, Žabja vas

2021: Pri Roku, Pod Trško goro, Kandija Grm

2023: Ždinja vas, Krka

Žal so zaradi različnih razlogov prenehale delovati skupine Karteljevo, Brusnice in Gabrje. Tako je delujočih sedaj 14 skupin s skupaj 305 člani.  Danes  je jutranja telovadba v 13 krajevnih skupnostih, v največji KS Drska sta pa celo dve skupini s skupaj  cca 90 članicami in člani.

Pri ustanavljanju novih skupin smo se vedno odzvali pobudam krajevnih skupnosti, društev upokojencev ali zainteresiranih posameznikov.

Skupine so v letu 2022 ustanovile  tudi podružnico Novo mesto zaradi izpolnjevanja pogojev občinskega razpisa za sofinanciranje nevladnega sektorja in zaradi usklajevanja stališč in skupnih akcij vseh skupin

Skupine danes izvajajo poleg telovadbe tudi druga druženja ( druženja ob jutranji kavi, različna praznovanja, pohode po okolici, izlete, sodelovanja z upokojenskimi društvi, v dogodkih Univerze 3.življenjskega obdobja, medgeneracijska druženja v vrtcih in osnovnih šolah,…). Spletla so se tudi prava prijateljska druženja in sosedska pomoč. Pomembnost delovanja društva je spoznala tudi mestna občina, ki ob vsakem razpisu  dodeli podružnici tudi finančna sredstva.

Tako bo podružnica ŠZ Novo mesto 9.maja letos obeležila 10.letnico delovanja društva ŠZ s prireditvijo na Glavnem trgu s skupno telovadbo vseh novomeških skupin in gosti iz Šmarjeških Toplic in Mirne Peči, kjer smo tudi pomagali pri nastajanju nove skupine.

In naš cilj:

V vsaki krajevni skupnosti vsaj ena skupina jutranje telovadbe ŠZ.

In kot pravi avtor telovadbe »1000 gibov«:

»NIKOLI NI PREPOZNO ZA NOV ZAČETEK!«

Pripravila: Darinka Smrke, vodja podružnice NM in skupine NM – Portoval 1

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih