fbpx
Mestnik
Foto: Peter Žunič Fabjančič – MO Novo mesto, Ana Plavčak – SOS.
Aktualno Novice

 »Država bo občinam jugovzhodne regije in Posavja morala bolj prisluhniti«

V Skupnosti občine Slovenije (SOS) izražajo željo po vzpostavitvi dialoga z ministrstvom za finance in za javno upravo, s ciljem zagotovitve dodatnih sredstev za občine. Kljub njihovim pozivom se omenjeni ministrstvi še nista odzvali. Poudarjajo, da trenutne obremenitve občinskih proračunov, kot so inflacija, povečanje plač v javnem sektorju in rastoči stroški energije, presegajo pričakovana sredstva z dvigom povprečnine za leti 2024 in 2025. Zato si želijo začeti pogovore z vlado o pridobitvi dodatnih finančnih virov.

Zahtevi se je nedavno pridružilo tudi Združenje občin Slovenije, a kljub večkratnim opozorilom še niso prejeli odziva s strani vlade ali pristojnih ministrstev. Vladimir Prebilič je izrazil pričakovanje, da bi lahko pogovore pričeli že marca, zavedajoč se, da bodo morda dolgotrajni.

Novomeški župan Gregor Macedoni, gostitelj regijskega srečanja SOS, poudarja pomen združevanja občin, še posebej v kontekstu potrebnega dialoga z državo. Ocenjuje, da je to ključno za učinkovito reševanje lokalnih izzivov.

Župan Macedoni je opozoril na pomembna vlaganja, ki so potrebna v občinah naše regije. Posebej je izpostavil romsko problematiko in izzive, povezane z nezakonitimi prehodi meje. V kontekstu integracije romske skupnosti Macedoni poudarja, da je nujno, da država podpre ta prizadevanja, saj bi lahko ta proces služil kot vzorec tudi za integracijo drugih skupin, na primer delovnih migrantov. Ocenjuje, da bo morala država bolj prisluhniti potrebam občin jugovzhodne regije in Posavja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih