fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Državljane Kitajske tihotapil v prostoru brez oken in prezračevanja

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 5. 1. in 8. 1. 2024 posredovali v 184 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 513 klicev. Obravnavali so 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki so vozili brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 33-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, poškodovanja tuje stvari, ponarejanja dokumentov, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požara, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Kršitelju zasegli avtomobil

Policisti PP Krško so 5. 1. popoldne med kontrolo prometa v Leskovcu pri Krškem zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf. Med postopkom so ugotovili, da 18-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj še ni opravljal vozniškega izpita. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus, vendar je opravljanja preizkusa odklonil. Volkswagen golf so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Na parkirnem prostoru v Črnomlju je v noči na 5. 1. nekdo iz rezervoarjev dveh tovornih vozil iztočil in odtujil okoli 300 litrov goriva.  

Na Hrastu pri Jugorju je 6. 1. popoldne nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V Novem mestu je 6. 1. med 17. in 20. uro, ko so bili stanovalci odsotni, neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil nakit in ročno uro. Z vlomom in tatvino je povzročil za 2.200 evrov škode.

Med 6. 1. in 7. 1. je v Zagradu na območju Škocjana nekdo iz odprtega kmetijskega objekta odtujil štiri ovce.

7. 1. okoli 22.30 sta na Krallovi ulici v Novem mestu dva neznanca poskušala skozi vrata vlomiti v stanovanjsko hišo. Ob poskusu vloma se je sprožil alarm in storilca pregnal. Policisti izvajajo aktivnosti za njuno izsleditev in preverjajo vse okoliščine kaznivega dejanja.  

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

V kombiju tihotapil 21 tujcev in ogrožal njihova življenja

6. 1. dopoldne je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik kombija Ford transit madžarskih registrskih oznak. Policisti so ugotovili, da 39-letni državljan Gruzije v tovornem delu kombija prevaža 17 državljanov Sirije in štiri državljane Kitajske, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Tujci so stali nagneteni v zaprtem tovornem delu vozila, v prostoru brez oken in prezračevanja, dolgem 285 cm, širokem 170 cm in visokem166 cm). V zaprtem prostoru se niso mogli gibati, izpostavljeni so bili nevarnosti za življenje in zdravje.

Državljanu Gruzije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli kombi. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Sirije in državljani Kitajske so v postopku izrazili namero za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v azilni dom.

Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor enega ali več takih tujcev z namenom pridobitve premoženjske koristi zase ali za koga drugega nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, jih po njem prevaža ali omogoči nezakonito prebivanje na njem, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let in denarno kaznijo. Če storilec s temi dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali koga izpostavi nevarnosti za življenje ali zdravje ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo.

Prav tako 6. 1. so policisti na območju Brežic ustavili voznika osebnega avtomobila Nissan note. Med postopkom so ugotovili, da 42-letni državljan Ukrajine v vozilu prevaža pet državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Državljanu Ukrajine so zasegli avtomobil, ga pridržali in ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Državljani Turčije so izrazili namero za mednarodno zaščito.

Na območju Jesenic na Dolenjskem so v noči na 7. 1. kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volkswagen golf nemških registrskih oznak. Romuna, stara 29 let in 25 let, sta v vozilu prevažala pet državljanov Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Državljanoma Romunije so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ju privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor. Policijski postopki z državljani Sirije še niso zaključeni.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 5. 1. in 8. 1. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Rakovec, Kapele, Podgračeno, Jereslavec, Mostec, Šentlernart, Jesenice na Dolenjskem, Ribnica) izsledili in prijeli 125 državljanov Sirije, 35 državljanov Afganistana, 14 državljanov Rusije, 14 državljanov Maroka, 13 državljanov Indije, 13 državljanov Turčije, 12 državljanov Bangladeša, šest državljanov Nepala, tri državljane Iraka, dva državljana Tunizije, državljana Šrilanke, državljana Alžirije in državljana Egipta. Na območju PP Metlika (Metlika, Drašiči, Rakovec) so prijeli 23 državljanov Sirije, dva državljana Palestine in državljana Somalije in na območju PP Črnomelj (Dolenjci, Drenovec, Bojanci, Preloka, Žuniči) 17 državljanov Sirije in šest državljanov Maroka.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih