fbpx
Mestnik
Novice

Epidemija spreminja naš vsakdan

Novo mesto je v zadnjih nekaj dneh zares povsem “novo” mesto. Na sprehodu skozi mestno jedro hitro ugotovimo, da je dogajanje drugačno kot običajno.

Na sončno popoldne, kot je današnje, je pričakovati, da bomo someščane srečali na vsakem koraku. Glede na to, da živimo v manjšem kraju, kjer se “vsi poznamo med seboj”, bi se morali večkrat ustaviti, da poklepetamo z znanimi obrazi. Danes pa situacija nikakor ni podobna tisti, opisani zgoraj.

Terase gostinskih lokalov so ponavadi polne gostov, ki lovijo sončne žarke med pitjem kave, danes pa so mize pospravljene, gostilne pa prazne. Tudi otrok, ki jim ni do sedenja in zato med čakanjem staršev brcajo žogo na sredini Glavnega trga, ni. Vrata trgovin so zaprta, glasbena šola prav tako. Le nekaj ljudi se sprehaja, vendar nihče nikamor ne hiti – kar naenkrat imajo vsi več časa.

Kljub vsem opozorilom, ki jih dnevno prejemamo preko različnih oblik medijev, pa je še vedno mogoče opaziti, da nekateri situacijo jemljejo preveč zlahka.

Igrišča so polna otrok in rekreativcev, ki morajo s kolegi obvezno odigrati tedensko košarkarsko tekmo. V trgovine kupci še vedno prihajajo zgolj po eno čokoladico, na bencinskih servisih pa veselo kupujejo loterijske srečke.

Zaenkrat še ni zapovedano, da moramo cele dneve preživljati doma. Vseeno pa naj bi se množic v čim večji meri izogibali. Namesto na igrišče, se lahko odpravimo na sprehod v naravo, kjer ne bomo srečali toliko ljudi. V trgovini lahko opravimo večji nakup, s čimer bomo poskrbeli, da se nam nekaj dni ne bo treba vračati po nakupih.

Ukrepi vlade se ves čas zaostrujejo, z današnjim dnem je začel veljati odlok o prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah. Po nujnih opravkih se lahko odpravi le vsak sam. Skupaj se lahko na javnih površinah zadržujejo samo družinski člani in še to na primerni razdalji od drugih takšnih skupin. Za kršitelje so predvidene globe do 400 evrov.

N.F.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih