fbpx
Mestnik
dav
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Eseji o trpljenju

To so nenavadni eseji. Eseji o trpljenju in zlu, ki ga dopušča Bog. Zapisi, ki segajo preko vseh religij in kultur, zapisi o vprašanju, ki je skupno predvsem vsem trem monoteističnim religijam. So razmišljanja o enem izmed najbolj temeljnih vprašanj, s katerimi se spopadajo krščanski teologi, in seveda preštevilni prebivalci tega planeta: zakaj vsemogočni Bog dopušča toliko trpljenja, toliko bolečin.

Eseji, ki so me močno zaposlovali. Toliko, da sem se lotil tega pisanja pol leta kasneje, ko sem odložil knjigo Ali ima Bog črno piko? Šest mesecev me je spremljala, zaposlovala nenavadna vsebina, ki je nastala s pomočjo več kot 150 avtorjev, ki jih je prebral Brkič, da je iz srca stisnil to imenitno branje, ki mu seveda vsi ne bodo kos in ga tudi ne bodo odobravali.

Razmišljal sem o tej knjigi, si zapisoval stavke, da bi jo čim bolj verodostojno predstavil svojim prijateljem. S strahom, da bo moj zapis o knjigi preslaboten. Da avtor, novomeški pastor dr. Daniel Brkič -, doktor teoloških znanosti, aplikativni teolog, humanist, pastor Evangelijske cerkve dobrega pastirja v Novem mestu in profesor na Univerzitetnem centru za protestantsko teologijo Matije Vlačiča Ilirika Univerze v Zagrebu -, s predstavitvijo ne bo zadovoljen. A navsezadnje, bistvo lepote neke knjige je v očeh tistega, ki bere in prebere. Vsi lahko beremo eno in isto knjigo, vsak jo bo dojel drugače. Jaz sem ob njej v tem norem svetu koronavirusa obstal, bila mi je v pomoč. Prinesla mi je nekaj prepotrebnega miru in veliko spominov na avtorje, ki jih navaja dr. Brkič v knjigi. Priznam, za nekatere še nisem slišal, kaj šele, da bi jih prebral. Zato je ta zapis o Ali ima Bog črno piko? pred vami.

Ob koncu: ne le, da je s to knjigo, ki je izšla letos spomladi, dr. Brkič povedal le nekaj o razsežnostih trpljenja, ki privede celo do sovraštva in zanikanja Boga. Z njo je v temo verskih dogem in praznoverja konservativne Cerkve posvetil z majhno lučko, ki pa ima vse bolj močan snop. Lotil se je težkega dela, ki je povezano s človekovo svobodno voljo in njegovimi napačnimi odločitvami. Zapisal je veliko. »In to razumljivo, zanimivo, živahno in brezčasno aktualno,« kot je zapisano v predstavitvi avtorja. »Svet hoče odgovor, ne le mahanja s Svetim pismo,« poudari Brkič.

Bralci te knjige ga bodo dobili. Iskren odgovor namreč. V obliki premišljenih esejev o trpljenju in zlu, ki ga dopušča Bog. Odgovor in odgovori na to temo so v Brkičevih esejih, ki res segajo preko vseh religij in kultur.

Janez Pezelj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih