fbpx
Mestnik
FOTO: MONM.
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

(FOTO) 100 let Knafelčeve markacije: Kako jo vidijo najmlajši?

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni ter predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in predstavnik planinskega društva Krka Tone Progar so včeraj podelili priznanja in nagrade avtorjem izstopajočih fotografij in likovnih izdelkov, ki so prispeli na nagradni natečaj ob 100. obletnici Knafelčeve markacije.

Lansko leto je minilo sto let odkar je v uporabi Knafelčeva markacija, prepoznavna bela pika, obrobljena z rdečim kolobarjem, ki planincem in pohodnikom kaže pravo pot. Leta 1922 jo je iznašel takratni načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva Alojz Knafelc, ki je bil rojen v Novem mestu. 100. obletnico Knafelčeve markacije smo v Novem mestu obeležili s postavitvijo spominskega obeležja, ki od lanskega septembra na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča spominja, da je avtor tega znamenitega simbola Novomeščan.

Mestna občina Novo mesto in Planinsko društvo Krka Novo mesto sta ob tej priložnosti razpisala tudi nagradni fotografski in likovni natečaj, ki je potekal od 19. 9. do 15. 11. 2022. Na natečaj je prispelo 35 fotografij in 54 likovnih izdelkov, pri ustvarjanju katerih je sodelovalo več kot 100 posameznikov in otrok iz osnovnih šol  Otočec,  Šmihel in Center ter vrtcev Otočec in Ciciban, enota Labod.

Prispele likovne izdelke in fotografije je ocenjevala petčlanska komisija v sestavi in izbrala 5 izstopajočih fotografij in 6 izstopajočih likovnih izdelkov. Največ glasov komisije je prejela fotografija Andreje Murgelj, med likovnimi izdelki pa je komisijo najbolj navdušil linorez Primoža Skubica, učenca 6. razreda OŠ Otočec. 

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je podelil nagrade avtorjem najboljših likovnih izdelkov:

Predstavnik PZS je podeli nagrade avtorjem najboljših fotografskih izdelkov

Predstavnik planinskega društva Krka Tone Progar je podeli nagrade in priznanja vsem sodelujočim šolam in vrtcem: OŠ Otočec, OŠ Šmihel, OŠ Center, Vrtcu Otočec, Vrtcu Ciciban, enota Labod.

Tekst in foto: MONM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih