fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice Starševstvo & otroci

Glavobol, slabost in omotica – ste pomislili na sončarico?

Čeprav je predajanje sončnim žarkom prijetno, lahko pretirano izpostavljanje postane zelo nevarno. Tokrat ne bomo govorili o kožnemu raku, ki je posledica pretiranega sončenja, ampak o sončarici. Ko telesna temperatura naraste do te mere, da se telo ne more več ohlajati, lahko pride do motenj v prekrvavitvi možganov.

Morje, plaža in sonce so dobitna kombinacija. A če je sonca preveč, če so temperature zraka previsoke in če je vlažnost zraka prenizka, se telo ne more primerno ohlajati. Sončarica se pojavi takrat, ko sta glava in zatilje predolgo izpostavljena vročini.

Telo se v potrebi po ohladitvi začne pospešeno znojiti in posledično izgublja vodo in sol. In če takrat ne poskrbimo za primerno hidracijo, lahko počitnice kmalu postanejo nočna mora.

Če telesu zmanjka vode za znojenje, se ne more več ohlajati, temperatura lahko naraste tudi preko potencialno usodnih 41 °C.

Utrujeni od vročine

Velikokrat radi rečemo, da nas je sonce utrudilo. Res je, počutimo se izžeti. Posebej zato, ker smo izgubili veliko količino vode. Ta izčrpanost oziroma predstopnja sončarice naj bo opozorilni znak. Če to fazo ignoriramo, če se ne umaknemo v senco, če se ne hidriramo, lahko nastopi sončarica.

Ob zmanjšanju količine vode za 1 do 10 odstotkov nastopi resna dehidracija. Če vas boli glava, to lahko pomeni sončarico. Pozorni bodite tudi na zakrčene mišice.

Utrujenost, zmedenost, slabost in bruhanje, omotica, v hudih primerih tudi izguba zavesti – vse to so znaki, značilni za to poletno nadlogo.

Med 11. in 16. uro, ko je vročina najhujša, se zadržujte v hladnejših prostorih.

Otrokom temperatura raste trikrat hitreje

Sončarica se izdaja na obrazu, posameznik, ki jo ima, je že na prvi pogled videti bolan. Suha koža, rdečica ali celo vijolična koža, bledica, pospešeno dihanje, hiter in šibek srčni utrip, razširjene zenice, motnje sluha in vida, nakazujejo na stanje sončarice.

Pretirano izpostavljanje soncu ni priporočljivo nikomur, tveganje za sončarico pa je še posebej veliko pri otrocih. Telesna temperatura se pri otroku namreč dviguje trikrat hitreje, saj se mehanizmi za uravnavanje telesne temperature razvijajo skozi odraslost. Sončarica pri otroku se kaže podobno, kot pri odraslemu. Še posebej je stanje nevarno pri otrocih, ki so mlajši od 4 let.

Pomembno je, da starši skrbijo za hidracijo svojih otrok, saj ti nimajo zadostno razvitega občutka za žejo.

Podobno, kot pri otrocih, je tudi pri starejših potreba po zadostni količini pijače večja. Kot smo že omenili, je posledica dehidracije sončarica. Stanje je lahko usodno tudi za srčne bolnike in bolnike s sladkorno boleznijo.

Zdravstvena stroka starejše ne poziva zaman, da v poletnih mesecih počivajo. Umik v senco, vsaj dva litra vode na dan. Naj bo to obvezna oprema za brezskrbno poletje.

ml.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih