fbpx
Mestnik
Na avtocestnem križu trgovci cene medtem oblikujejo prosto. FOTO: Pexels.
Aktualno Gospodarstvo Novice

Goriva nekoliko cenejša

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči nekoliko znižale. Cena dizelskega goriva se bo znižala za štiri cente na 1,808 evra na liter, za liter 95-oktanskega bencina pa bo treba odšteti 1,723 evra oz. 3,2 centa manj kot v iztekajočem se 14-dnevnem obdobju. Na avtocestnem križu trgovci cene medtem oblikujejo prosto.

Omenjene cene zunaj avtocest bodo veljale od torka do ponedeljka, 18. julija, so še sporočili z gospodarskega ministrstva.

Skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 98-oktanskega bencina.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Trgovci prilagodili marže

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oz. jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Trgovci so skladno z vladnim pričakovanja prilagodili tudi marže.

Danes je treba na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocestah za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,851 evra, za dizel pa 1,895 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocestah liter 95-oktanskega bencina stane 1,944 evra, liter dizla pa 2,024 evra.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih