fbpx
Mestnik
Aktualno Pohodništvo Šport

Gospodična in Trdinov vrh sta oživela

Po daljšem času je bil ves pretekli vikend opazno in tudi slišno potrjen, kako smo Dolenjci, Belokranjci, ljudje iz slovenske prestolnice pa tudi iz ostalih predelov Slovenije, izmed katerih ni izostala niti Prlekija, željni osvajanja dolenjskega očaka.

Zaključek epidemije je formalno za nami, takoj nato pa se je iz ”svojega aprilskega časa” deževno vreme preselilo v zadnji del maja in začetek junija. Tokrat je bil to prvi pravi vremensko nadvse ugoden zaključek tedna za gibanje v naravi.

Na Trdinovem vrhu nova razgledna ploščad

Izkoristili smo ga, nekateri kar trikrat. Za popestritev petkovega popoldneva, 12. 6. 2020, se je skupina članov našega društva organizirano zbrala na tradicionalnem izhodišču v Gabrju. Popoldne tudi zato, da je bilo tudi zaposlenim omogočeno druženje s sočlani. Dva vodnika sta enajsterico popeljala preko Gospodične na Trdinov vrh, kjer se je ”na ogled postavila” pred kratkim urejena razgledna ploščad pri televizijskem stolpu. Seveda je bilo potrebno tam preizkusiti tudi nova lesena odlagališča zadnjih plati utrujenih pohodnikov. Zaradi številčno skromne udeležbe so drva pri naši koči ostala ”prišparana” za prižig ognja za naslednjič, sicer pa je dan Kresnica šele 23. 6. Seveda je bila v dolini že trdna tema, ko smo tja prispeli prijetno utrujeni.

Dogodka so se udeležili številni pohodniki

Nekateri so bili že naslednje dopoldne spet v organizirani akciji, ki je potekala 13. 6. v okviru evropske kohezijske politike na točki Europa Direct Novo mesto, v sodelovanju z nekaterimi društvi in organizacijami prebivalcem Novega mesta, širše Dolenjske in Bele krajine. V dogodek pa so bili neposredno vključeni tudi obiskovalci iz Ljubljane. Kar nekaj jih je bilo prvič na Gorjancih sploh, še posebej pa na Trdinovem vrhu. Ploščad pred domom pri Gospodični je bila povsem polna predvsem mladih obrazov študentov društva novomeških in belokranjskih študentov. Ob druženju in podarjeni malici, ki ji je bila dodan domač bezgov sok, so udeleženci lahko spoznali, kako so bila evropska sredstva ”vgrajena” v obratovanje koče pri Gospodični. In njo ter njeno okolico je seveda potrebno urejati, vzdrževati pa tudi obnavljati. Predvsem slednje bo tudi finančno krepak zalogaj. Podobno kot odziv udeležencev, je bil obširen tudi TV prispevek o tem dogodku, objavljen na spletni strani Radia Krka in na TV Vaš kanal.

Na obisku predsednica PD Pohorje, ki je “trasirala” turo

V tretje gre rado. Nedeljski obisk Gorjancev predsednice Planinskega društva Pohorje iz Zg. Polskave z dvema vodnikoma je bil namenjen ”trasiranju” njihove ture, najverjetneje že za naslednje leto. Ne bi bilo tovariško, če se ne bi odzvali njenemu obvestilu o tem prihodu, saj nas vežejo zelo prijetni spomini na lanski Triglav in našo načrtovano letošnjo turo na Pohorje, ko jo je žal odgnala zloglasna epidemija. Ampak najverjetneje jo je le prestavila v naš naslednji letni načrt.

Vsaj v očeh tistih članov našega društva, ki so se v opisanih dneh ” pretegovali noge” po Gorjancih, je bil ta vikend tam gori res živahen. Pa prav je tako, saj se planinska sezona na teh višinah pač ne odpira z vremenom.

Anton Murgelj, PD Krka Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih