Večino gostincev ne ve, da bi bili lahko že štiri mesec odprti za srežbo hrane. Kot so včeraj razkrili v Odmevih lahko gostilne strežejo obroke pod pogojem, da nudijo malico za zaposlene v podjetjih.
Za Odmeve se je izpostavil gostinec, ki vsak dan postreže 60 obrokov
Na odmevih se je izpostavil gostinec, ki v svoji gostilni vsak dan postreže šestdeset obrokov na dan za zaposlene. Povedal je, da so večkrat prevejrali na NIJZ in ministrstvu za gospodarstvo, ali bi lahko delavce, ki so delali v bližini, postregli v gostilni. Zatrjevali so jim da ne, da lahko le goste, ki spijo v hotelu. Konec decembra pa jih je obiskala inšpektorica z Uprave za varno hrano jim je zatrdila, da delavci lahko jejo v gostilni, če se upošteva ukrepe. Tako so malice začeli streči v januarju.
“Če v gostilno prihajaš v imenu podjetja, ti tam malico lahko postrežejo”
Sinoči je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu potrdil, da če prihajaš v imenu podjetja, ti tam malico lahko postrežejo. A te prakse ne uporablja skoraj nobeden v gostinstvu. V sekciji za gostinstvo in turizem so večkrat prosili za razlago odloka pristojne, a dobili odgovor, da je strežba v gostilni zaradi vladnega odloka o prepovedi druženja oseb nemogoča.
K.N.