fbpx
Mestnik
Foto: FB Gregor Macedoni
Aktualno Dogodki Novice

Gregor Macedoni ostaja predsednik sveta regij

Včeraj, 25. 2. 2021, je v veliki predavalnici Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma Novo mesto potekala 1. redna seja Razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija v novem programskem obdobju 2021- 2027. Seja je bila konstitutivne narave, na kateri so bili potrjeni mandati vsem 54 članom. V Razvojnem svetu regije Jugovzhodna Slovenija so zastopani predstavniki vseh 21 občin regije, 21 predstavnikov gospodarstva, 11 predstavnikov nevladnih organizacij in en predstavnik Območnega razvojnega partnerstva Pokolpje.

Člani razvojnega sveta regije so za novo mandatno obdobje 2021 -2027 za predsednika ponovno imenovali mag. Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto in za podpredsednika Andreja Kavška, župana Občine Črnomelj. Na naslednji seji bodo člani razvojnega sveta imenovali še enega podpredsednika iz kočevsko-ribniškega območja.

Ena od točk, o katerih so člani razvojnega sveta razpravljali na svoji prvi seji, je bila tudi Oblikovanje pokrajin Slovenije. Do 1. julija 2021 poteka namreč javna razprava o osnutkih pokrajinske zakonodaje. Predlaganih je deset pokrajin ter poseben status Ljubljane in Maribora. Po predlogu naj bi Dolenjsko – Belokranjsko pokrajino sestavljalo 15 občin Jugovzhodne Slovenije brez kočevsko-ribniškega območja, imela naj bi površino 1.688,5 km2 in 113.412 prebivalcev. Razvojni svet je ob zaključku razprave predlagal, da se stališče o oblikovanju predlaganih pokrajin preveri na Svetu regije, ki ga sestavljajo župani vseh 21 občin regije Jugovzhodna Slovenija.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih