fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Grm Novo mesto v akciji sajenja medovitih rastlin

 Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin, ki bo potekala 26. marca 2022, ima vedno več podpornikov. K njej je namreč doslej pristopilo skoraj 50 partnerjev iz več kot 15 držav, so sporočili iz Čebelarske zveze Slovenije, ki si želi do leta 2030 v Sloveniji posaditi dva milijona medovitih rastlin.

Čebelarski zvezi pri akciji pomaga Zavod za gozdove Slovenije, ki bo poskrbel, da se bodo ustrezna medovita drevesa (lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja …) sadila v primerno okolje ter pripravil navodila glede sajenja, vzdrževanja in nege medovitih dreves. Zavod bo poskrbel tudi za brezplačne sadike, te bodo zagotovili tudi številni donatorji in sponzorji, med njimi tudi Bauhaus, ki bo vsakemu čebelarju zagotovil eno medovito drevo.

Čebelarji želijo poleg medovitih drevesnih vrst v projekt vključiti tudi ostale medovite rastline, zato so sklenili sodelovanje s Šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Šolskim centrom Ptuj – Šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Biotehniškim centrom Naklo, Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma in Šolskim centrom Šentjur.

K aktivnemu sodelovanju bodo povabili tudi vse nevladne organizacije, lokalne skupnosti in ostale. Nasploh si želijo k projektu pritegniti vse Slovence, saj vsak lahko s sajenjem medovitih dreves prispeva svoj delež k projektu.

“Dan sajenja medovitih rastlin bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo tri milijarde dreves, in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope,” so poudarili.

70 odstotkov pridelave hrane je odvisne od opraševalcev

Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije in se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. “Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 odstotkov pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev,” so izpostavili.

Medovite rastline bodo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki, sadili na večjih ali manjših površinah: v gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, na javnih površinah – v parkih in drugod. “S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj,” so prepričani v čebelarski zvezi.

Slovenski čebelarji ob tem dajejo pobudo celotnemu svetu, da se priključi projektu, saj planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in zagotavljanje opraševalnega servisa.

Čebelarji sicer že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog zveze in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo.

“Želimo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjamo s projektom Dan sajenja medovitih rastlin. Čebelarji gremo odločno od besed k dejanjem,” so še zapisali v čebelarski zvezi.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih