fbpx
Mestnik
Aktualno Politika Zanimivosti & Zabava

Hrestač: Varuje tudi vaš dom?

Tudi božični okraski se spreminjajo s časom in gredo v korak z modo. Verjetno ste opazili, da so letos »in« hrestači. Figurice kositrnih vojakov najdete v vsemogočih velikostih in barvah, za na smrečico, za na mizo … Jih poznate, jih imate doma, poznate njihov pomen?

Hrestači sprva niso imeli človeške podobe, bili so narejeni iz kovine in so služili za trenje orehov. V Evropo naj bi jih prinesli mornarji in trgovci s področja tihomorskih držav.

Hrestač, kot lesena izrezljana lesena figura možiclja, ki jo poznamo danes, je v Evropi prisotna od 15. stoletja. Skozi zgodovino in simboliko je postal nekakšen hišni simbol, ki je svojega lastnika in njegov dom ščitil pred nesrečo in težavami. Značilni so bili predvsem za Nemčijo, globalizacija pa je poskrbela, da so ti čedalje bolj priljubljeni.

Hrestač navdih velikih imen kulture

K priljubljenosti hrestača je zagotovo pripomogel tudi balet Hrestač. Zgodba o Mišjem kralju v svetu slaščic in o lesenem hrestaču, ki z usti tre orehe, je nastala po pripovedki E.T.A. Hoffmanna, glasbo je leto dni pred smrtjo pripravil Peter Iljič Čajkovski. Balet je bil prvič uprizorjen 18.decembra 1892 in ostaja priljubljen še danes.

O hrestaču in njegovem pomenu v nemški mitologiji sta pisala tudi brata Grimm. Brata sta opisovala, kako figura simbolizira moč in v dom prinaša srečo. Z zobmi pa dom brani pred vdorom zli duhov.

Avtor pripovedke o Hrestaču je navdihnil tudi tesarja Wilhema Fridericha Füchtnerja, ki je izdelal podobo vojaka, ki jo poznamo še danes. Leta 1870 so figure začeli množično izdelovati. Tesar je tako postal »oče hrestačev«, družinsko podjetje še vedno izdeluje kositrne vojačke in ga vodi že osma generacija.

Po vsem svetu sicer slovijo vojački, ki jih ročno izdelujejo v nemški tovarni Steinbach.

Da se izdela originalni kositrni vojak je potrebnih kar 130 korakov. Vojaki imajo 60 delov, ki so narejeni iz bukovega lesa in smreke. Lasje in brada so iz zajčje dlake, nato jih mojstri še ročno poslikajo. Originalni hrestači, iz področja meje med Nemčijo in Češko, stanejo okoli 70 evrov.

Malo, če prinesejo toliko sreče in res zaščitijo dom pred vsem hudim, kajne?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih