fbpx
Mestnik
Gregor Kren
Foto: osebni arhiv
Aktualno Dolenjska kulinarika

In vino veritas: O izbiri pijače svetuje somelje Gregor Kren!

Gregor Kren, ki je zaposlen v Hiši Fink in je lani po izboru enega najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault & Millau Slovenija prejel naziv najboljšega someljeja in natakarja za leto 2022, nam svetuje katero pijačo izbrati na piknikih, ob jedeh iz žara in sladicah. Gregor poudarja, da moramo vedno upoštevati tudi okus posameznika, čeprav maksimalni učinek ponavadi dosežemo s kombinacijo pravega vina s pravo hrano – spajanje hrane in vina nam tako lahko nudi večje gurmanske užitke.

Burger in pica

Ob burgerju in pici ponavadi spijemo pivo, gre za tradicionalno kombinacijo, vendar je lahko ta kombinacija za mnoge pretežka zaradi CO2 v pivu. Vino nam pomaga pri prebavi težkih jedi in tukaj nam Gregor svetuje, da se vedno oziramo na glavno sestavino v burgerju. Če je v burgerju temno meso in temne rdeče omake, si lahko poleg privoščimo ne nujno rdeče vino, razen če je sveže, temveč rosé, ki vsebuje več kisline in nam bo pomagalo prebaviti maščobe. Ob vegeterijanskih in veganskih burgerjih paše kozarec belega svežega vina.

Ob rdečem mesu gre vedno rdeče vino?

Trendi v gostinstvu se na šolah niso preveč spreminjala in so že rahlo zastarela, ker so profesorji premalo hodili po svetu, pravi Gregor. K mastni ribi lahko postrežemo tudi modri pinot, ki ima karakteristike belega vina, le barvo ima rdečo. K biftku na žaru, narezanem in pokapanim z olivnim oljem bolj paše bogatejše belo vino kot rdeče, nam svetuje Gregor.

Pri žar jedeh je vedno osnova segment, kaj gre zraven glede na letni čas. Ob ribi in piščancu pašejo bela vina in roseji. Drugi segment pa je namen druženja. Kadar gre za daljše druženje odpadejo težka rdeča vina, ker želimo ohraniti bolj trezno glavo in zato raje izberemo vina z nižjo stopnjo alkohola. V družbi hedonistov, ki radi eksperimentirajo, odpiramo steklenice, ki so morda ‘predobre’ za k žar jedem, vendar s tem ni nič narobe, nam pove Gregor, ker gre za uživanje ob hrani.

Okusi so različni in pomembni 

Nekateri imajo radi samo sladka vina in jih bodo pili tako ob sladicah, kot juhah in solatah. Tudi stara preferenca, da se ob juhah ne streže vina, je že pasé. Vina se super kombinirajo predvsem kremnim juham, vedno pa gledamo na glavno sestavino, nam je povedal Gregor.

Foto: osebni arhiv

Kaj postreči ob sladicah?

Po Gregorjevem mnenju mora biti vino vedno rahlo slajše od same sladice, da se lepše vkomponira v degustacijo in nam osveži usta. Ob čokoladnih sladicah postrežemo portovec ali neko rdeče slajše vino, medtem ko pri sladicah, ki vsebujejo jagodičevje, bolj pašejo bela vina, tudi če je v sladico vkomponirana čokolada. Pri sadnih svežih torticah pa najbolj pašejo bela sladka vina, nam svetuje Gregor.

Regrat, šparglji in čemaž

Spomladanska divja hrana gre super ob bok sauvignonu, ker je ta hrana zelo aromatična, vključno s prvimi gobami (marčevke, mavrahi, itd.). Na festivalu špargljev na Krasu tekmujejo, kateri suhi sauvignon bo bolj pasal k tej spomladanski zelenjavi.

Always cvičk!

Poznamo tradicionalni cviček in tisti cviček, ki se dela z modernejšimi pristopi, ker imamo tehnologijo, ki nam omogoča izdelavo brez prisotnosti kisika z nizkimi temperaturami. Gregor sicer temu ne bi rekel več rdečkasto vino, temveč raje vino v stilu roséja. Pravi, da le ta paše vsem jedem, predvsem v poletnem času, ker gre za kombinacijo belih in rdečih sort. Cviček ima velik potencial, vendar mu dajemo premajhno vrednost, ker se ga je zaradi lokaliziranosti prijelo ime slabe kakovosti in nizke cene, nam je zaupal Gregor Kren.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih