fbpx
Mestnik
Aktualno Vrtci, šole, študij

Informativni dnevi: na novomeški gimnaziji precejšnje zanimanje bodočih dijakov

Na informativnem dnevu na Gimnaziji Novo mesto so bodoči dijaki dodobra napolnili tamkajšnjo šolsko telovadnico. Nekateri so prišli sami, drugi v spremstvu staršev. Najprej so jim predstavili nekaj splošnih informacij o šoli, nato so se odšli v učilnice, kjer so dobili podrobnejše informacije o posameznih programih.

Kot je za STA povedala pomočnica ravnateljice Vasja Jakše, so predvsem veseli, da so lahko učence po epidemiji koronavirusa v svojih prostorih znova sprejeli v živo.

Uvodni del predstavitve je potekal v šolski telovadnici, kjer je bodoče dijake nagovorila ravnateljica Mojca Lukšič. Seznanili so jih z zgodovino šole ter osnovnimi programi in dejavnostmi, za zabavni del predstavitve so s svojimi nastopi poskrbeli dijaki šole.

Po uvodni predstavitvi so učenci odšli v učilnice, kjer so dobili podrobnejše informacije o posameznih programih ter dejavnostih, ki jih šola izvaja med in zunaj pouka. Ogledali so si šolske prostore, se srečali z učitelji, ki poučujejo posamezne predmete, in dijaki, ki so po besedah Vasje Jakše najboljši promotorji šole.

Bodoča dijakinja Lucija z Otočca je na informativni dan prišla, čeprav je že odločena, da se bo vpisala na splošni oddelek novomeške gimnazije. Zanimalo jo je predvsem, kakšni so prostori in vzdušje na šoli. “Odločitev, da se bom vpisala v splošno gimnazijo, sicer ni bila težka, sprejela pa sem jo že nekaj časa nazaj,” je povedala za STA.

Maja iz Krškega je na informativni dan prišla v spremstvu mame. Predvsem jo zanima, kakšna je šola, da bi se lažje odločila, kam se vpisati. “Odločitve o tem namreč še nisem sprejela, zato želim pretehtati več možnosti. Gre namreč za pomembno odločitev za nadaljnje življenje in službo,” je povedala. V času informativnih dni namerava oditi še na Gimnazijo Brežice in biotehniško gimnazijo Novo mesto.

Mojca in Pia pa sta se na informativne dneve odpravili skupaj. Obe sta športnici, zato ju zanima predvsem vpis na športni oddelek, ki ga tudi nudi novomeška gimnazija. “Želiva predvsem preveriti, kakšna je šola in kako poteka pouk na njej. Upava, da bova izvedeli kaj novega,” je povedala Pia. Po besedah Mojce bosta danes obiskali še Srednjo elektro šolo in tehniško gimnazijo v Novem mestu, a sta skoraj že prepričani, da se bosta vpisali v športni oddelek novomeške gimnazije.

V Gimnaziji Novo mesto, ki je ena najstarejših izobraževalnih ustanov na Slovenskem, poučujejo več gimnazijskih programov – program splošne gimnazije, kjer nudijo tudi športni oddelek, program klasične gimnazije in program mednarodne mature, ki ga izvajajo v 3. in 4. letniku. Izvajajo tudi maturitetni tečaj.

Za prihodnje šolsko leto so razpisali okoli 220 mest v petih splošnih oddelkih ter enem klasičnem in enem športnem oddelku. Načrtujejo tudi oddelek maturitetnega tečaja.

Omejitve vpisa v zadnjih nekaj letih niso imeli in ga ne pričakujejo niti letos. Zanimanje učencev za vpis na gimnazijo je po oceni pomočnice ravnateljice tradicionalno dobro, v zadnjih letih se znova postopno povečuje, za kar bi lahko bile po njeni oceni eden od razlogov tudi večje generacije učencev, ki trenutno prihajajo v srednje šole.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih