fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Invisalign: prihodnost lepega nasmeha

Morda je zobni aparat v preteklosti kakšnemu najstniku povzročal zadrego. Govorimo o vpadljivih, kovinskih aparatih. Danes se ti najstniki, kot odrasli ponašajo z lepim nasmehom in pravilnim ugrizom. Razvoj tehnologije je prinesel premike tudi na področju ortodontske obravnave. Ste že slišali za Invisalign? Gre za nevidni zobni aparat, ki na diskreten način pripelje do čudovitega nasmeha in zdravih zob. Živa Tatalovič Mešiček dr. dent. med., spec. zob. in čeljustne ortopedije iz Dentalnega centra Tatalović, pojasnjuje komu je Invisalign namenjen in odgovarja na vprašanje, ki zanima vsakogar: kolikšna je cena?

»Popoln nasmeh ni dan vsakomur in marsikdo si mora do njega pomagati z zobnim aparatom. Moteče kovinske žice so danes k sreči preteklost. Inovacija v ortodontiji, ki je osvojila svet in prepričala tudi najbolj skeptične, se imenuje Invisalign. Gre za nevidni zobni aparat, ki hitro in brez bolečin vodi do popolnega videza,« zagotavlja Živa Tatalović Mešiček, dr. dent. med., spec. zob. in čeljustne ortopedije iz Dentalnega centra Tatalović.

Invisalign
Živa Tatalović Mešiček, dr. dent. med., spec. zob. in čeljustne ortopedije iz Dentalnega centra Tatalović

Zakaj je Invisalign prava odločitev?

Prozorne oziroma nevidne opornice so narejene iz prožnega materiala, so udobne, praktično nevidne in snemljive. Posledično Invisalign omogoča lažje vzdrževanje dobre ustne higiene.

Nevidni zobni aparat ima prednost tudi v času samega ortodontskega  zdravljenja. Terapija je od šest mesecev pa do enega leta krajša, kot bi bila s fiksnim aparatom. Manj je tudi obiskov ortodonta, največja prednost aparata za paciente pa je v estetiki, saj je Invisalign skoraj neviden.

Nevidne opornice pa so zaradi lažje ustne higiene vedno pogostejša opcija tudi za otroke.

Je pa pri nevidnem zobnem aparatu Invisalign potrebna doslednost. Za želen rezultat je namreč nujno, da je aparat v ustih vsaj 22 ur dnevno, sname se ga lahko samo ob umivanju zob in med jedjo, poudarja Živa Tatalovič Mešiček.

Za ortodontsko terapijo sicer ni starostne omejitve, morajo pa biti zobje pred začetkom terapije v celoti sanirani, prav tako mora biti tudi higiena brezhibna.

FOTO: Unsplash.

Kako ortodont namesti Invisalign?

Z zobno kamero skenirajo zobe, ki se v 3D različici izrišejo na ekranu pred nami. 3D model prenesejo v program za analizo in načrtovanje, kjer zobe in griz natančno analizirajo in glede na želje in potrebe pacienta ortodont pripravi načrt zdravljenja.

Potrebno se je zavedeti, da potek terapije vodi ortodont in da je premikanje zob delo ortodonta, ne samega aparata.

Aparat brez dobrega načrta ortodonta ne bo deloval. Ko potrdimo načrt terapije, sledi izdelava alignerjev. Ta faza traja približno mesec do dva. Nato na zobe namestimo attachmente – kompozitne gumbke v barvi zoba, ki omogočajo določene premike. »Pacientu damo vsa navodila in se dogovorimo za kontrolo čez osem do deset tednov. Na toliko časa povprečno sledijo tudi ostale kontrole,« potek terapije opišejo v Dentalnem centru Tatalović.  

Pri nevidnih opornicah ni nosilcev in žičnega loka, nošenje aparata je zato udobno in skoraj neboleče. Nekateri pacienti občutijo prehodno blago bolečino (pritisk) prvih nekaj dni po vstavitvi novih opornic. Pritisk je lahko neudoben, vendar je dober pokazatelj učinkovitosti aparata.

FOTO: Unsplash.

Zaključki zdravljenja z nevidnim aparatom Invisalign in cena

Zobje se premikajo vse življenje. »Tako kot je pomembna faza ortodontske terapije, je pomembna tudi faza retencije,« pravi naša sogovornica. To pomeni, da je po končani terapiji nujno zobe zadržati na novem položaju. »Zato nalepimo na notranjo stran zob retencijsko žičko in izdelamo pacientom še retainer – folijo, ki jo potem pacient nosi ponoči. Vsem pacientom svetujem, naj faza retencije traja toliko časa, kolikor si želijo imeti ravne zobe.«

Foto: Unsplash.

Cena Invisalign aparata je odvisna od nepravilnosti, pravijo v Dentalnem centru Tatalović. Cena aparata, ki zajema neomejeno število folij se prične pri 3.600 evrov naprej. Točna cena se določi na samem pregledu in je predvsem odvisna od nepravilnosti oz. zahtevnosti terapije. Doplačati je treba ortopan, CBCT – 3D-slikanje, če je potrebno, in mini implamntate, če so potrebni. »Vse to lahko opravimo v prostorih našega dentalnega centra. Mogoče je tudi plačilo na obroke, kar pacientom tudi predstavimo na prvem pregledu,« zaključi Živa Tatalovič Mešiček.

Plačljiva objava
mestnik.si

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih