fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Iz rdečega seznama črtali Jadransko Hrvaško

Vlada na 81. redni seji, ki je potekala včeraj, novih sproščanj ni sprejela, prav tako ni prekinila epidemije. Tako je do 20. junija podaljšala veljavnost odlokov o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verse svobode v RS, začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja, ponujana in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, začasni prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, začasnih ukrepih zmanjšanja tveganja okužb in širjenje okužbe, odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Podaljšali so tudi veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji. Po novem pa se dovoljuje tudi strežba in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev.Ostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Z rdečega seznama umaknili Jadransko Hrvaško

Po novem na rdečem seznamu niso več: Jadranska Hrvaška, Švico, Vatikan, avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, Ciper, Češko, Luksemburg, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro. Po novem pa so na rdečem seznamu portugalski Azori. Turčija pa je po novem na rdečem in ne na temno rdečem seznamu.

Na območjih, ki niso uvrščena na temnordeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temnordečem seznamu. Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi tako ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temnordečem seznamu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih