fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila Narava & zdravje Šport

Izgubil oblast nad kolesom in trčil v javno razsvetljavo

Včeraj, okoli 19.30 so bili policisti obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 64-letni moški kolesaril po Andrijaničevi cesti. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu je izgubil oblast nad kolesom, trčil v drog javne razsvetljave in padel.

V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah, opozarja Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi pri PU Novo mesto.

FOTO: GPU.

V lanskem letu so bili kolesarji udeleženi v 73 prometnih nesrečah (65 v letu 2020). En kolesar je izgubil življenje (0 v letu 2019), 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe(10 v letu 2019) in 48 lažje poškodbe (51). V več kot 60% je bilo ugotovljeno, da so za nesreče odgovorni kolesarji. Med vzroki so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran  in smer vožnje in vožnja pod vplivom alkohola.

FOTO: GPU.

Vse do 18. junija po vsej državi potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, s katerimi želijo vplivati na vse udeležence v prometu, da bi upoštevali cestno prometne predpise. Policisti bodo preverjali ali kolesarji upoštevajo  prometna pravila, pozorni pa bodo tudi na kršitve voznikov motornih vozil, ki največkrat ogrožajo kolesarje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, nepravilnega prehitevanja in neprilagojene hitrosti. Pogosteje bodo preverjali tudi psihofizično stanje kolesarjev in ostalih udeležencev. Policisti vse poziva k strpni vožnji.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih