fbpx
Mestnik
Gospodarstvo Narava & zdravje Novice

Izpraznjene police, pomanjkanje razkužil in brezrazumna panika

Med sprehajanjem po trgovinah je moč opaziti neverjetno praznino, ki so jo pustili izdelki kupcev v strahu pred najhujšim. Lekarnam je zmanjkalo zaščitnih mask in razkužil. Tudi v trgovinah, kot so Sanolabor in Müller, lahko najdemo le še razkužilo ali dva. Koronavirus, ki že nekaj mesecev zastrašuje svet, Kitajsko pa pesti že dobro leto, je ta teden prišel dovolj blizu, da je tudi slovensko publiko obšla panika. Na Hrvaškem so potrdili že sedem primerov okužbe, v Italiji pa je umrla že 52. žrtev. Pri nas potrjene okužbe (še) ni, opravljeno pa je bilo 59 testov.

Koronavirus se prenaša preko stika z kužnimi izločki dihal. Tudi direkten stik z njimi na površini je nevaren, same kapljice pa lahko prepotujejo en meter. Torej previdnost ni odveč. Pomembno je skrbeti za lastno odpornost in temeljito umivati roke, pretirano izogibanje javnih prostorov in pripravljanje na karanteno pa (za enkrat) ni potrebno. Ministrstvo za zdravje izjavlja, da glede na pot virusa, Slovenija vsekakor ne bo izvzeta, vendar da večjih ukrepov še ni potrebno sprožiti. Strokovnjaki trdijo, da za večji preplah ni razloga, saj je virus nič drugega kot podvrsta gripe in napade tiste, ki že imajo težave s kroničnimi boleznimi organov, zlasti pljuč in majhne otroke. Znaki so utrujenost, kašelj, vročina in težko dihanje. V primeru, če se simptomi izrazijo, je ključno, da ostanete doma, pokličete izbranega ali dežurnega zdravnika in se izogibate stikom z drugimi ljudmi. Večja verjetnost je, da gre za eno od drugih podvrst gripe in ne za koronavirus, vendar to ne izvzame dejstva, da se vaše stanje ne razvije v nekaj izredno nevarnega, lahko pa da bo zdravnik predpisal zgolj počivanje in čaj .

Od 90.937 potrjenih okuženih, je trenutno ozdravljenih 48.017. Na Kitajskem je zaradi virusa umrlo več kot 2.800 ljudi, primere okužb pa so potrdili tudi v več kot 40-ih državah, kjer ostaja število mrtvih pod petdeset. Celoten razvoj dogodkov spremlja kopica lažnih informacij, nekaj razumnih in vzpodbudnih dejstev ter veliko zaskrbljujočih podatkov, kot je recimo ta, da se je inkubacijska doba podaljšala iz 14 na 29 dni.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih