fbpx
Mestnik
dav
Dogodki Aktualno Novice Zanimivosti & Zabava

Izrezovanje buč, strašni kostumi, sladkarije – NOČ ČAROVNIC

Noč čarovnic navadno povezujemo z ameriškim praznovanjem, v resnici pa gre za stari keltski običaj. Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih 31. oktobra, mrtvi vstajajo iz svojih grobov in ponovno pridejo na Zemljo. Ljudje so bili prestrašeni zato so se skrivali za maskami. Na pragih svojih hiš so nekateri nastavljali hrano za mrtve. Nekateri so celo v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir ter vanje vstavili gorečo svečo, da bi pregnali grešne duše, dobrim pa pokazala pot do njihovih hiš. Najprej je bil praznik noč čarovnic poganski praznik, nato pa ga je krščanska cerkev poimenovala na dan vseh svetnikov. Od 8. stoletja dalje so ga imenovali »All Hallows Eve« ali kot pravimo danes »Halloween«.

Izrezovanje buč

Foto: spar.si

Buča je postala najprej popularna v Ameriki, in sicer v 16. stoletju. Danes jo v angleško govorečem svetu imenujejo Jack-o’-lantern- glavni simbol praznika.

Običaj izrezovanja buč izhaja iz irske legende o kovaču Jacku, znanem po svoji domišljavosti in skopušnosti. Ena od teh zgodb pravi, da je pretental vraga tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel tako, da se je spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo. Prebrisani kovač pa je kovanec vtaknil v svoj žep, v katerem je imel križ, zaradi katerega se vrag ni mogel spremeniti nazaj. Ko je vrag Jacku obljubil, da 10 let ne bo izterjal njegove duše, ga je izvlekel iz žepa. Po desetih letih je vraga ponovno prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko iz stebla, a v trenutku, ko se je vrag spremenil v steblo z jabolkom, je nanj narisal križ. Tako se vrag ponovno ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, zaradi svojega grešnega življenja ni bil sprejet v Raj, a na vratih v Pekel ga je pričakal vrag in poslal nazaj v mrak. Pomagal mu je tako, da mu je dal žerjavico oglja. Jack je imel v žepu repo, katero je izdolbel, in vanjo vstavil žerjavico. Od takrat naprej Jack, ki nikoli več ni našel poti domov, tava naokoli z izdolbljeno repo v mraku. Tako je Jack O’Lantern (Jack Luč) postal simbol duše, ki je prekleta in tava med svetovi.In še danes za noč čarovnic izdolbemo buče, da bi pregnali zle duhove.

Masleni kruhki v obliki pajka

Letos je v Sloveniji med mamicami postal pravi hit peka kruhovega pajka. Preberite si, kako pripravimo hrustljavega pajka.

Potrebujemo:

-600 g moke

-100 g masla ali margarine

-3 rumenjaki

-sol

-300 ml vode ali mleka

-polovico kvasa

-sladkor

-črne olive za oči

Postopek:

Moko presejemo v skledo. Mleko segrejemo do toplega in ga osladkamo. Vanj nadrobimo kvas in ga pustimo stati 5-10 minut.

V moko vlijemo vzhajan kvas. Malo premešamo in dodamo sol, nato pa še maslo in jajca. Gnetemo 10 minut, nato pa testo pustimo vzhajati 1 uro.

Takrat ga razdelimo na 4 dele za srednje velike pajke, ki jih lahko izdolbemo za omako. Če želimo izdolbti pajke za juho, naredite iz testa le 2. Če pa želite pajke položiti na obaro kot prikazuje spodnja ideja iz testa naredite 6-8 pajkov.

Iz testa oblikujete najprej majhno kroglico, nato eno trikrat večjo in za vsakega pajka 8 nog. Noge pritrdimo skupaj in jih premažemo s premešanim rumenjakom z vodo. Na nogice dodamo veliko kroglo in malo, da ustvarimo pajka Tudi ta dva dela premaažemo z rumenjakom.

V glavico izrežemo dve luknji in jima dodamo koščke oliv za oči.

Pečemo v segreti pečici na 180 in pečemo 20-25 minut. Za manjše pajke bo dovolj 15 minut. V kolikor imamo kombinirano parno pečico, med peko vklopimo 1. stopnjo pare.

Recept iz Anine kuhinje

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih