fbpx
Mestnik
Aktualno Starševstvo & otroci Zanimivosti & Zabava

Jernej Picelj, idejni vodja projekta ZaLife: Z najstniki o vprašanjih, ki se jih mnogi izogibajo

V svetu, kjer so izzivi najstnikov vse bolj kompleksni in raznoliki, je vsaka iniciativa, ki omogoča mladim spopadanje s težavami in razvoj njihovega potenciala, izjemno dragocena. Eden takšnih vizionarjev, ki je svoje življenje posvetil podpori mladim, je Jernej Picelj, ustanovitelj projekta ZaLife. Svojo pot je začel kot prostovoljec pri Mavričnih Bojevnikih, kjer je skozi vodenje taborov za otroke z ADHD in delavnice ‘Če ne veš, vprašaj’ v šolah odkril svoje poslanstvo – prispevati mladim.

Novomeščan je delal z najstniki in šolami več kot šest let, pri čemer je bil priča neposrednemu vplivu svojega dela na življenja najstnikov. »Ko sem odgovarjal na anonimna vprašanja najstnikov in sem videl, kako jim moji odgovori olajšujejo pot naprej, sem vedel, da je to moje poslanstvo,« deli Jernej.

»Verjamemo, da prihodnost sveta stoji na miselnosti mladih,« poudarja Picelj, ki je leta 2023 ustanovil projekt ZaLife. Projekt ponuja različne programe tako za mlade kot odrasle, skupaj pa so izvedli programov že za več kot 14 tisoč najstnikov, pri čemer je stopnja zadovoljstva visoka – 98 odstotkov. »Miselnost, ki podpira ljudi v življenju, je moja vrednota, ki jo želim predati mladim in njihovi okolici,« dodaja.

Njegova pot ni bila običajna, saj je prehodil nenavadne študijske poti, preden je našel svoj klic. »Študiral sem ekonomijo, vendar sem vedel, da to ni moje poslanstvo,« deli z nami. Pot ga je vodila na področje logopedije in nato bolničarstva, vendar je pravo strast in smisel našel v delu z mladimi. “Po izkušnji v Mavričnih Bojevnikih sem vedel, da želim prispevati najstnikom,” dodaja.

Poleg svoje strasti do dela z mladimi je tudi strasten plesalec in športnik. »Športni ples sem treniral 16 let, kar mi je dalo spoštovanje do svojega telesa in disciplino,« pove. Ta izkušnja ga je naučila tudi vztrajnosti in odgovornosti do sebe, kar zdaj prenaša na svoje delo z mladimi.

Z najstniki o samopodobi, spolnosti, depresiji …

V sklopu delavnic se dotika številnih tem, ki segajo od učinkovitega učenja in motivacije do odnosov v družini, samopodobe, spolnosti, depresije in drugih težav, s katerimi se najstniki srečujejo danes. »Naše delavnice in programi so zasnovani tako, da mladim ponujamo prostor, kjer lahko brez predsodkov in strahu postavljajo vprašanja ter iščejo odgovore,« pojasnjuje idejni vodja projekta.

Pomembno je tudi, da mladi dobijo podporo in mentorstvo pri soočanju s svojimi težavami. »Naš program Legenda za življenje ponuja individualno mentorstvo, kjer mladi skupaj z mentorjem odkrivajo svoje potenciale in se soočajo s svojimi izzivi,« razloži. Ta pristop omogoča mladim, da razvijejo svoje sposobnosti in najdejo smisel v svojem življenju.

Ko gre za delo z najstniki, sogovornik poudarja, da je ključno govoriti iz izkušenj in biti iskren ter razumljiv. »Mladim želimo predstaviti realnost življenja brez olepševanja, saj verjamemo, da lahko le tako mladi razvijejo spoštovanje, odgovornost in integriteto,« pravi. Njihov pristop je holističen, saj se dotikajo vseh vidikov mladostniškega življenja, od šole in kariere do odnosov in duševnega zdravja.

Programe izvajajo v šolah in individualno. Njihova predanost in strast do dela z mladimi sta navdih mnogim, da sledijo njihovemu zgledu in prispevajo k pozitivnim spremembam v družbi. “Verjamemo v moč mladih in v njihovo sposobnost, da spreminjajo svet,” zaključuje Jernej Picelj.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih