fbpx
Mestnik
Foto: FB Dolenjski muzej
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Jože Kotar: Barve nosim s seboj

V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri oprli pregledno razstavo Colores mecum porto – Barve nosim s seboj domačega slikarja Jožeta Kotarja. Razstavo približno štiridesetih del, ustvarjenih v zadnjih 20 letih, so pripravili ob slikarjevi 70-letnici in 50-letnici njegovih prvih razstav, so sporočili iz Dolenjskega muzeja.

Kotar se s svojimi likovnimi deli kaže kot predan raziskovalec fluidnosti barvnega sveta, ki vznemirja njegovo dušo na intuitivni ravni, kot ustvarjalec, ki se je likovnemu svetu v popolnosti predal, in kot umetnik, ki z jasno vizijo uresničuje svoje poslanstvo, je med drugim zapisano v monografiji, ki je izšla ob razstavi.

Vir njegovega navdiha so barve, njihova fluidnost in tonska vrednost. Z barvami namreč v polni meri izraža svoje notranje dražljaje in občutja, ki jih ob izbranem motivu začuti in nato prelije v slikarski jezik, pa je Kotarjevo delo označila kustosinja Dolenjskega muzeja Jasna Kocuvan Štukelj.

Razstava bo na ogled do 3. septembra. V Dolenjskem muzeju so jo pripravili s sodelovanjem novomeškega Društva za medkulturni dialog.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih