fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Ostalo

Junaki prvega nadstropja

Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok – 17. november je dan v letu, ki je od leta 2008 posvečen globalnemu ozaveščanju o izivih in bremenu prezgodnjega rojstva. V zadnjih letih na ta dan posamezniki in organizacije iz več kot 100 držav združimo moči z aktivnostmi in organizacijo posebnih dogodkov, ki naj opozorijo, da je po vsem svetu skoraj desetina otrok rojenih prezgodaj in da ti otroci in njihove družine zaslužijo pozornost ter pomoč.

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1.400 otrok kar je več kot 7% vseh novorojenčkov

V svetovnem merilu je vsak deseti otrok rojen prezgodaj, kar samo v Evropi pomeni pol milijona nedonošenčkov vsako leto. V Sloveniji se lahko pohvalimo z nižjo stopnjo prezgodnjega poroda, le okrog 7%, vendar je to še vedno 1400 nedonošenčkov na leto. Njihovo število kljub napredku medicine – ali pa prav zaradi njega – narašča; tudi zato, ker v večini primerov še vedno ne poznamo razloga za prezgodnji pričetek poroda in ga zato ne moremo preprečiti. Malo pa tudi zaradi tega, ker današnja medicina daje možnost zanositve tudi tistim, ki jim zaradi kronične bolezni ali neplodnosti ne bi bilo dano materinstvo, a jih življenjsko ogrožajo kasni tedni nosečnosti, zato je potrebno porod sprožiti prezgodaj.

Prezgodaj rojeni otroci vsaj nekaj dni ali tednov, nekateri pa celo mesecev, potrebujejo podporo aparatov in za tako posebno nego visoko specializiranega medicinskega osebja, zato “v statistiki” predstavljajo največjo skupino “bolnikov”. Mnogi, ki so rojeni le nekaj tednov prezgodaj, potrebujejo po rojstvu predvsem dodatno toploto in potrpežljivost pri hranjenju. Med nedonošenčki pa so tudi otroci, “majhni” komaj za dlan, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram – v Sloveniji je vsako leto skoraj sto takih.

Hobotnice za nedonošenčke

Hobotnice, ki jih kvačkajo prostovoljci v Sloveniji imajo poseben namen – namenjene so nedonošenim dojenčkom. Projekt se je prvič začel izvajati leta 2013 na Danskem, 2017 pa je projekt zaživel tudi v Sloveniji. Pobudnica projekta pri nas je Tjaša Bevc iz Kranja. Zakaj hobotnice? Lovke, ki jih nedonošenčki ovijajo okrog prstkov, so podobne popkovnici in jih spominjajo na čas v maternici. Hobotnice v porodnišnici sterilizirajo, in če hobotnica »preživi«, jo dobi nedonošenček.

Konec oktobra so lovke dobili tudi v porodnišnici Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih