fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Politika

Kako bo vlada omejila cene elektrike in plina za občine in javne zavode?

Vlada bo na seji obravnavala še verjetno zadnji energetski ukrep letos: uredbi o omejitvi cen elektrike in plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Dobavitelji elektrike naj bi jim morali po regulirani ceni dobaviti 80 odstotkov odjema v 2021, dobavitelji plina pa 80 odstotkov napovedanega odjema.

Kot je razvidno iz osnutka uredbe o določitvi cene električne energije za nekatere pravne osebe javnega prava, ki je objavljen na spletni strani E-demokracija, je najvišja dovoljena drobnoprodajna cena elektrike za višjo dnevno tarifno postavko 207 evrov za megavatno uro (MWh), za nižjo dnevno tarifno postavko 148,5 evra in za enotno tarifno postavko 186 evrov brez DDV.

Uredba bo po predlogu določala, da je dobavitelj električne energije za 80 odstotkov količine odjema odjemalca v letu 2021 dolžan ponuditi navedeno ceno. Količine odjema se bodo določale mesečno.

Glede na osnutek uredbe bo določeno, da dobavitelji omenjenim skupinam uporabnikov ne smejo ustaviti dobave ter da jim morajo na zahtevo posredovati ponudbo in na njeni podlagi skleniti pogodbo o dobavi. Pri tem ponudbe ne bodo smele biti pogojevane s pogoji, ki jih za enako kategorijo odjemalcev dobavitelj ni postavljal v letu 2021.

Po osnutku uredbe o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema za nekatere pravne osebe javnega prava, objavljenega na isti spletni strani, bo najvišja dovoljena drobnoprodajna cena zemeljskega plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine medtem 95 evrov za MWh. Dobavitelji bodo morali to ceno ponuditi za 80 odstotkov napovedanega odjema.

Tudi dobavitelji plina navedenim kategorijam odjemalcev ne bodo smeli ustaviti dobave ter jim bodo morali na zahtevo posredovati ponudbo in skleniti pogodbo skladno s pogoji uredbe, pri tem pa odjemalci ne bodo izgubili pravice do menjave dobavitelja. Tudi ti dobavitelji ne bodo smeli postavljati pogojev, ki jih niso že v letu 2021.

Obe uredbi bi veljali vse leto 2023.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih