fbpx
Mestnik
Aktualno Izlet

Kam na izlet: OTLIŠKO OKNO

Situacija glede letošnjega poletnega dopusta je še vedno precej negotova in sproža vrsto vprašanj. Bomo lahko brezskrbno ležali ob morju in se sončili? Bo potrebno ohranjati varnostno razdaljo ali bo vstop na plažo dovoljen le določenemu številu kopalcev?

V primeru, da se bomo morali tudi tam držati strogih ukrepov, me želja po morskih počitnicah kar mine. To je vendar prostor, kjer se sprostiš in uživaš, ne pa paziš na vsak svoj korak in skrbiš, da se ne boš preveč približal kateremu od ostalih dopustnikov.

Nam bo pa zato ostalo več časa za raziskovanje Slovenije. Možnosti za enodnevne ali daljše čudovite izlete je ogromno. Z dolgega seznama krajev, ki jih nameravamo obiskati, smo kot prvega izbrali Otliško okno. To je velika luknja v skali, visoka okrog dvanajst metrov, ki nam ponuja krasen pogled na Vipavsko dolino. Seveda pa si je treba lepe poglede prislužiti z nekaj truda – vzponom, dolgim slabi dve uri.

Kako do tja?

Če se odpravljate iz Novega mesta, boste morali za pohod do okna najprej presedeti približno uro in pol dolgo vožnjo z avtomobilom. Po avtocesti se peljemo mimo Ljubljane proti Primorski. Pri razcepu Razdrto se držimo desno v smeri Nove Gorice, avtocesto pa zapustimo na izvozu Ajdovščina. Peljemo se skozi Ajdovščino, dokler ne pridemo do krožišča, kjer izberemo prvi izvoz. Potem nas do izvira Hublja ves čas usmerjajo turistične table.

Avto parkiramo na parkirišču pri izviru reke Hubelj, si nadanemo gojzarje, vzamemo nahrbtnik z malico in smo pripravljeni. Ko pri izviru prečkamo most, nas smerokaz usmeri v gozd. Po nekaj metrih na svoji levi zagledamo gostilno, velik del začetka poti pa nadaljujemo skozi gozd. Pot se ves čas nekoliko vzpenja, pelje nas tudi mimo kamna, kjer je zapisana legenda o nastanku Otliškega okna. Ko se gozd konča, nas vse do konca vzpona spremljajo lepi razgledi.

Nekoliko višje na naši desni že zagledamo Otliško okno, ki se ga razveselimo, saj naznani, da smo blizu cilja.

Ko nas pot pripelje do kapelice, imamo le še pet minut hoje do naše razgledne točke. Odpravimo se desno in kmalu pridemo do planote s še enim prekrasnim razgledom, potem pa se odpravimo nekoliko nižje in kmalu zagledamo stopnice. Spustimo se do velikega Otliškega okna in opazimo, da mu fotografije delajo krivico, saj je v resnici veliko večje, kot smo pričakovali.

Po obveznem fotografiranju novega osvojenega vrha se odpravimo nazaj do kapelice, kjer je prijeten prostor za krajši počitek in malico. Pred odhodom v dolino v vpisni skrinjici pustimo še svoja imena in pozvonimo pri zvoncu za srečo. Po isti poti se vrnemo do avtomobila. Naš pohod traja vse skupaj 2 uri in 45 minut hoje.

Prijeten zaključek izleta

V Gostilni pri izviru Hublja si na zunanji terasi poiščemo prijetno mizo v senčki, kjer naročimo slastno kosilo, ki nam po našem pohodu res že diši.

Izlet smo se odločili podaljšati še do slovenske obale, ki je oddaljena za slabo uro vožnje. Za sladico smo si privoščili sladoled in sprehod ob morju in tako zaključili super izkoriščeno nedeljo. Tisti najpogumnejši so že plavali v 17 stopinj mrzlem morju. Hribi in morje v enem dnevu? Zakaj pa ne.

N. F.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih